A nyelvcsaládfa-elméletre épített őstörténet már jelentőségét veszítheti

2020. augusztus 17. 17:43

Megjelent a Magyar Narancsban egy cikk, amelyben tudományos kutatók is kifejtették fenntartásaikat, és ezekre viszont már illik válaszolnom.

2020. augusztus 17. 17:43
Szabados György
Magyar Nemzet

„Ismeretes, hogy ősszel átdolgozott történelemtankönyvek állnak a közoktatás szolgálatába. Kétszer két tankönyvről van szó, hiszen az 5. és a 9. osztályos diákoknak megújult a korábbi »NTK-s« és az újgenerációs »OFI-s« tankönyv. Az átdolgozás csapatmunkában készült, ezért a folyamat egészéről nem vagyok illetékes egyedül nyilatkozni. (Annyit megjegyzek, hogy kiváló és korrekt kollégákat ismertem meg!) Nekem a szakmai alapról kell szólnom. A korai magyar múltat sok tekintetben újszerűen mutattuk be, és ezért »történészileg« én felelek. Mindezek hátteréről már nyilatkoztam a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete kérdéseire válaszolva: ez a beszélgetés június 26-án vált elérhetővé a honlapjukon.

A tankönyvekben foglaltakért napi politikai bírálatokat is kaptam. Ezek önmagukat minősítik, velük így nincs dolgom. A beszélgetés óta megjelent a Magyar Narancsban egy cikk, amelyben tudományos kutatók is kifejtették fenntartásaikat, és ezekre viszont már illik válaszolnom.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 204 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2020. augusztus 18. 15:39
Szegény szegény fingugrász maszatolók. Jár rájuk a rúd mostanában, ahogy kell.
Palepoli
2020. augusztus 18. 13:43
Ha Szabados György nyomon követi a hozzászólásokat, üzenem neki, hogy köszönöm munkásságát. A rosszindulatú, destruktív finnugrista bírálattal ne törődjön, folytassa az igazság bemutatását. Az igazság győzni fog.
Hunyadi Mátyás
2020. augusztus 18. 07:21
Sokan nagyon berzenkednek, és ez a Szabados is nagyon berzenkedik a finnugor nyelvrokonság ellen, valamiféle félreértelmezett büszkeségből, de értelmes alternatívát még senki sem mutatott fel, és nem is fog, Szabados sem. A "finnugor" egyébként a lehető legpatinásabb rokonság lehetne, mert lévén a legészakiabb nyelvcsoport, egyben a legrégebbiek is a kontinens vonatkozó részén. De ennek felfogása nem mindenkinek megy. Szabados cikkeinek listáját átnézve azt látni, hogy "eredet" kérésében Szabados nem tekinthető mérvadó történésznek. Berzenkednie szabad, de tankönyvet őstörténet ügyben nem íratnék vele - az biztos.
tolan
2020. augusztus 18. 07:05
Gyuri! Mindig is becsültem kitartásodat, a "tényekhez való ragaszkodásodat", az igazadért minden körülmények közötti kiállásodat! Üdvözlettel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!