Zöld gerilla kiáltvány

2020. július 30. 09:01

Célunk egy olyan társadalom , amely emberi léptékű, környezetével és erőforrásaival egyensúlyban van.

2020. július 30. 09:01
Ártéri gazdálkodás és tájgazdálkodás
Facebook

„Hét év sok idő egy ember életében is, hát még egy fb oldal életében. Mi, az adminisztrátorok hét évvel ezelőtt hívtuk életre az Ártéri gazdálkodás oldalt. A kezdeti időkben az volt a célunk, hogy Andrásfalvy Bertalan köpönyegéből előbújva mementót állítsunk a fokgazdálkodásnak, mint egy történeti-néprajzi érdekességnek. Tisztában voltunk vele, hogy a természet in integrum restitutioja, vagyis az eredeti állapot helyreállítása nem lehetséges, azonban a régi, hagyományos tájgazdálkodás elvei alkalmazhatóak a modern világban is, hiszen ezt a tudomány igazolja. Így lett vállalt küldetésünk az ismeretterjesztés. Próbálkoztunk a média világával, sajtótermékeken keresztül eljuttatni ezt a szemléletet az emberekhez. Se a médiumokban, se a politika világában nem találtunk fogadókészséget. Le kell vonnunk a szükséges konzekvenciákat, mozgalommá kell szerveződjünk, ugyanis a döntéshozók számára a szakmaiság önmagában nem elegendő érv.

Ezennel meghirdetjük a Zöld Gerilla mozgalmat! Célunk egy olyan társadalom , amely emberi léptékű, környezetével és erőforrásaival egyensúlyban van, nyitott, megújuló és önfenntartó, önmagában sokszínű és értékekben gazdag, autonóm és szabad közösségek együttműködésén alapszik. Ideológiai ellentétektől függetlenül, a közös problémákra ( klimatikus kihívások, biodiverzitás- és talajpusztulás, lokalizációellenes globalizáció, természet- és emberellenes kapitalizmus) szövetséget alkotva megoldást talál a tájgazdálkodásban.

Aktivizmusunkkal ezekre a közös problémákra és a megoldás szükségességére akarjuk felhívni a figyelmet, minden felelős embernek lehetőséget nyújtva a cselekvésre. Támogatjuk az önszerveződést, közösségi kertek létesítését, segítjük a hagyományos ökológiai tudáson alapuló mintaterületek létrehozását, a tündérkert mozgalom, vagyis tájfajta gyümölcsfáink elterjesztését, az élelmiszer-önrendelkezés megvalósítását.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csendbiztos
2020. július 30. 23:22
Nem árt tisztázni a gerilla szót, nem értem teljesen honnan jön a komcsi képzettársítás, mivel ez kb. a legátfogóbb fogalom az irreguláris harcosra, bár kétségtelen, hogy a forradalmár és terrorista gyökerei is a gerillához nyúlnak vissza, de végsősoron a gerilla annyit tesz: "aki azt a darab földet védelmezi, amelyhez őseredeti kapcsolat fűzi." (Carl Schmitt) Maga a kifejezést pedig a Napoleon ellen küzdő spanyol felkelőket illették ezzel a névvel, de ugyanígy tipikus gerillák voltak a francia forradalom ellen fölkelő vendeé-i és breton parasztok is.
Hurka
2020. július 30. 12:37
A zöldet már lejáratták, a gerillát is. Az ártári gazdálkodás a szerves gazdálkodásunk csodája volt. A modern gátrendszerek kiépítésével sikerült elfolyatni a Kárpát-medencei tájból, légkörből, talajból a vizet. Valami jobb nevet érdemelne a mozgalom olyat amit egyesít, megőriz, jobbá tesz.
Kanóc
2020. július 30. 11:21
Csak óvatosan a zöldmozgalmakkal, pláne ha 'gerillaként' reklámozza magát. Mindenesetre vannak VALÓS problémák, pl. a tervezett pilismaróti sóderbánya ügye. https://pestisracok.hu/lemondott-pilismarot-polgarmestere/ Helyi lakosok aláírásgyűjtésbe IS kezdtek, lehet csatlakozni: https://www.peticiok.com/nem_kerunk_banyat_pilismarotra
Valodi
2020. július 30. 10:17
Van egy csomó ilyen törekvés az országban, de a "hatalom" még a vízvisszatartás elvét is csak lopásra használja - lásd pl. a 25 milliárdos "Ős-Dráva projektet." https://pestisracok.hu/viktor-ezek-maffiozok-tiffan-zsolt-kepviselo-kiakadt/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!