Viszlát, Index

2020. július 28. 07:23

A magyarországi Index szétverése egy hosszú út legutóbbi megállója és egy globális jelenség durvább lenyomata.

2020. július 28. 07:23
Kustán Magyari Attila
Maszol

„Az Origo sajtó-jellege már 2015-ben megszűnt, a TV2-t követte, aztán jött a VS.hu, a Metropol, a megyei lapok, a Népszabadság bezárása, a Figyelő alakváltása, a Magyar Nemzet, a Lánchíd Rádió, a HírTV körüli változások, két éve a Heti Válasz, de hát az ATV háttere is sokaknak gyanús, a Klubrádió is alig úszta meg stb. – és mindezt megelőzte a közmédia teljes átalakítása egy fájóan primitív propagandagyárrá. Ez a jelenség nem kerüli el Romániát sem, és alapvetően egy globális jelenségről beszélhetünk.

A sajtóval szembeni támadásoknak nagyjából addig nyúlik vissza a hagyománya, amióta létezik sajtó. A szabad világnak tartott liberális demokráciákban gyakran a nagytőke kezében van (erről az első nagy, empirikusan megalapozott munkát Noam Chomsky és Edward S. Herman írta a magyarul is elérhető Az egyetértés-gépezet című munkájában, amelyet azóta számos hasonló könyv és tanulmánykötet követett). Ez önmagában is súlyos probléma, de ez egyrészt nem csupán az egyik politikai oldalra jellemző, másrészt ennél az még rosszabb, amikor a politika uralja a sajtót.

Szerkesztőségek tehát gyakran meg kell védjék a szakmát vagy a tőkével, vagy a politikával szemben – erre szolgálnak a szakma szabályai is, amelyeket többek között Trump már az első elnökjelölti kampánya óta támad: vagyis, amire ő törekszik, az nem a sajtó »helyreállítása« – pedig erre is szükség volna –, hanem az alárendelt sajtó felemelése.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2020. július 28. 23:33
Index agonizál :) gyurcsányék már a szenteltvizet szórják :)
bagira
2020. július 28. 23:21
Ballibsik külföldön itthon magyarokat gyűlölik , népet nyomorgatják ha kormányon vannak ,ha nincsenek kormányon az egész világon magyar nép ellen ország ellen gyűlöletet szítanak . Külföldről nem pénzelnék őket nem kapnának eus támogatást szinte párttá se tudnának alakulni . Magyarország euból kilépne a ballibsi kommunisták megsemmisülését jelentené , eun belül magyarok eltaposásán ügyködnek , nem csak hazaárulók hanem eu soros ügynökeik is . Magyarország az euba vitte magával a belső ellenséget egykori diktátorokat tömeggyilkos kommunistákat és utódait akik ismét megtalálták Moszkvához hasonló brüsszeli háttértámogatókat .
1000bocs
2020. július 28. 20:26
A nagytőkének a kezében van a sajtó, ez már önmagában probléma. De ezt még elnézi, hisz a globalisták és a balosok egymás gatyájában tartva a kezüket együtt menetelnek. Ha azonban a konzervatív oldalnak van sajtója! Na az a pokol maga.
annamanna
2020. július 28. 18:38
Bartus László szerint: "Az Index magatartásának villanófényében nagyon kínos lehet a Klubrádió, a Népszava, a 168 Óra és leginkább az ATV munkatársának lenni, mert mindennél világosabban mutatta meg, hogy milyen békés átmenettel helyeztek Orbán felügyelete, kontrollja alá ellenzékinek mondott vagy hitt médiumokat. Ahonnan csak azok távoztak önként vagy nem önként, akik nem voltak hajlandóak eljátszani azt, mintha semmi nem történne. Mintha nem lehetne tudni, mit jelent az, ha az Orbánnak kampányoló Németh Sándor, az Orbán által pénzelt Köves Slomó a tulajdonosuk, vagy mit jelent az, amikor Obán pénzén élnek és amúgy azt sem lehet tudni, hogy léteznek." https://nepszava.us/kivegeztek-az-indexet-is-a-szerkesztoseg-tagjai-az-onkeny-elso-ellenalloi/ "Megszüntet mindent, ami azonos önmagával, és annak hamisítványát állítja a helyébe. Minden olyanná válik, mint maga a rendszer: mást mutat kifelé, mint ami belül van. Megmaradnak a kirakatok, a díszletek, de ami belül van, azt ellenkezőjére cserélik. Így születnek a kamu ellenzéki pártok, a kamu civilszervezetek, a kamu ellenzéki sajtó, stb.. A 168 Óra neve is megmaradt, de az új tulajdonos már arról beszél, hogy a jobboldali olvasóknak (is) meg akarnak felelni. A Népszava minden, csak nem a nép szava az Orbán oligarchájává átállt volt baloldali milliárdos kezében, méghozzá Orbán pénzén. A legdurvább átalakuláson talán az Origo ment át, de a Figyelő Schmidt Mária kezében, majd a nemzetstratégiai propagandabirodalomban szintén egy káromlással ér fel. Lépésről lépésre cserél le Orbán mindent, hoz létre egy hamisítványt a helyén. A Magyar Tudományos Akadémia ugyanilyen hamisítvány, a "tudományos" kutatóintézetek, legújabban a színművészeti egyetem, de ilyen az egész oktatás, a sajtóban most zajlik az Indexnek látszó anti-Index előkészítése." https://nepszava.us/a-fidesz-bedaralja-az-indexet-is-a-vegrehajto-szombathy-pal-az-mszp-volt-udvoskeje/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!