Halálos hülyeségek

2020. július 31. 07:49

Rendkívül gyorsan nő, már százezer fölött jár a Normális élethez ragaszkodók Facebook-csoport tagjainak száma.

2020. július 31. 07:49
Korompay Csilla
Magyar Hírlap

„Ez nem is meglepő, hiszen ki ne szeretne visszatérni a normális – vagyis korábbi, megszokott – életéhez, ki nem unja még a maszkviselést és ki ne aggódna az esetleges újabb szigorítások miatt? Ki ne akarna szabadon utazni, jönni-menni, koncertre járni? Első pillantásra ártalmatlan zúgolódásról van szó. Ha azonban elmerülünk a csoport posztjaiban és a kommentek özönében, ijesztő kép bontakozik ki. A megszólalók nem egyszerűen frusztráltak, hanem – többnyire a valóságtól teljesen elrugaszkodott érvekkel és állításokkal – lázítanak és durván, alpári hangnemben mocskolódnak.

Közös bennük, hogy fölöslegesnek tartják a kormány járvány elleni intézkedéseit. A beszélgetésekben részt vevők zömének meggyőződése, hogy a járvány, sőt a vírus »csak kacsa«, akik hisznek benne, azok a propaganda által átvert idióták, akik pedig hajlandók betartani a szabályokat, például a maszkviselést, fideszes birkák. A mélységes megvetés általánosan jellemző a csoportra a maszkot hordók, a kormánypárti politikusok és az orvosok irányában. Utóbbiakat azért gyűlölik, mert szerintük nem mondják ki az »igazságot«. Szlávik János infektológust és Merkely Béla professzort sok más, nyomdafestéket nem tűrő kifejezés mellett hazug, tudatlan talpnyalónak nevezik, Mengelét is emlegetve. Megkérdőjelezhetetlen szaktekintélyként hivatkoznak viszont »Professzor Dr. Sucharit Bhakdi mikrobiológus és fertőzésepidemiológiai orovos«-ra (sic!).

Számtalan hozzászóló nyilvános profilját végignézve nagyjából három kategória különíthető el. Az első
a kamuoldalak álhíreit fogyasztó DK-szimpatizáns, aki forráskritika nélkül vevő bármire, ami alátámasztja Orbánfóbiáját, emellett rendszeresen posztol a »Pénz és siker angyala – Oszd meg és hozzád is betekint« illetve »Ha nem osztod meg ezt a képet 3 percen belül, akkor elkerül a szerencse« jellegű képeket. Aztán vannak az oltásellenesek és az 5G-től rettegők – úgy vélik, az 5G sugárzásával terjesztik a vírust, »ahogy épül a hálózat csak rá irányítják az emberekre és már hat is«. A harmadik típus a dackorszakban ragadt fiatalabbaké: engem nem kényszeríthetnek semmire, »azért sem veszem fel a maszkot, és beoltatni sem fogom magam«, mert »olyan ez a vírus, mint Colombo felesége, hogy senki sem látta«. Beigazolódott tehát, amire a szakemberek figyelmeztettek: mivel nálunk »túl sikeres« volt a járvány elleni védekezés, és viszonylag kevés embernek van közvetlen tapasztalata a betegséggel, egyesek hajlamosak azt gondolni, nem is létezik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Araltó
2020. augusztus 01. 01:38
Ehhez, hogy ezt megírd be kellett lépned ebbe a csoportba. Vagy pénzért bármit? Ilyen fb csoport nélkül is nyilvánvaló, hogy a magyarok többsége hit kérdéssétette a vírust. Sajnos ez a biológiai ismeretek nagyon nagyon alacsony szintjét tükrözi csak semmi mást. A maszkviselés hatásosságának tagadása és ezért a nem hordása pedig köszönhető a márciusi operatív kommunikációnak, miszerint nem véd, csak a beteg viselje, csak ha biztonságérzetet nyújt. Most mit várjunk akkor a.biológiához buta nagy többségtől, hogy felejtsék el a naoi szinten beléjük sulykoltakat? Ráadásul a miséken se hordanak maszkot pedig elég közel állnak/ülnek egymáshoz az emberek és kezet is fognak stb. vagy azok is mind libsik?
Dénia
2020. július 31. 15:44
Én nem mondanék ilyet, hogy nem létezik a vírus, vagy hogy ha létezik is, nem ártalmasabb, mint egy sima influeznzavírus. De azért én megértem azokat, akik szkeptikusak. Mert ha jobban belegondolok, a hatalmas pandémia idején én nem ismerek senkit személyesen, aki elkapta volna, sőt, olyat sem ismerek személyesen, aki ismer valakit személyesen, vagy ismer valakit, aki ismer valakit, aki ismer személyesen olyat, aki elkapta. Aztán ott vannak az elhalálozási statisztikák az előző évek azonos időszakával összevetve. Azok sem tükröznek semmiféle borzalmas járványt. Mondjuk Németországban sem, ahol statisztikailag azért volt egy párszázezer fertőzőtt. Állítólag. És még van számtalan furcsaság az egész jelenség körül. Persze, én is látom a médiát, hogy más országokban meg milyen súlyos a helyzet, úgyhogy én nem mondanám, hogy nincs semmi, de azért lehet, hogy tényleg túlzás ez a felhajtás. Mondjuk akik Orbánt hibáztatják egy világjárványért, azok tényleg idióták.
FlagellumChristi
2020. július 31. 14:16
A leghalálosabb hülyeség az, amikor egy ember nem képes a gondolkozásra: https://youtu.be/0kyoL1XtoUA
Mátyás01
2020. július 31. 14:10
Az 5G lehet, hogy ártalmas, de a minap már azt olvastam, hogy az 5G hatására koronavírust termel az ember szervezete. Nem vagyok virológus, de szerintem ez lehetetlen. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!