Fővárosi rezsiblöff

2020. július 09. 12:00

Már a költségvetés elfogadásakor, februárban kiderült, hogy ennek az összegnek nyoma sincs a kiadási tételek között.

2020. július 09. 12:00
Sütő-Nagy Zsolt
Magyar Hírlap

„Az önkormányzati választások idején még fűt-fát ígérgető Karácsony Gergely főpolgármesterként már egyáltalán nem ragaszkodik vállalásaihoz, ezt jelzi a rezsitámogatásról elfogadott rendelet is. Bár a kampány idején is félreérthetően, többféle módon adta elő a tervet, ám az elhangzottak szerint minden évben legalább húszezer forint fűtési támogatással segíti a nyugdíjasokat és a rászoruló családokat, továbbá a húszezer leginkább rászoruló család évi húszezer forintos lakásrezsi-támogatást kap. Mindez minimum háromszázezer nyugdíjast és mintegy ötvenezer nagycsaládost érintene, amely több milliárd forintos vállalás. Már a költségvetés elfogadásakor, februárban kiderült, hogy ennek az összegnek nyoma sincs a kiadási tételek között, az ígéretre mindössze kétszázmillió forintot terveztek be. A júniusi közgyűlésen aztán világossá vált, hogy a kétszázmillió forintot a tízezer leginkább rászoruló között a Hálózat Alapítvány oszthatja szét.

»Ez egy nagy átverés, nem nehéz kiszámolni, hogy a nyugdíjasok és a nagycsaládosok hány százaléka részesülhet az ígéretek szintjén valamennyiüknek járó támogatásból« – értékelte a döntést lapunknak Hassay Zsófia, a fővárosi önkormányzat fideszes tagja, Terézváros korábbi polgármestere. Elmondta: a kifizetések elbírálására és végrehajtására a Hálózat Alapítvánnyal kötött szerződést a főváros, amelynek kuratóriumi elnöke a korábban SZDSZ-es politikus Győri Péter, míg a szerződés másik aláírója a tizenhat éven át az MSZP fővárosi politikusaként tevékenykedő kuratóriumi tag, Egerfai Péter. Az pedig különösen problémás kitétel, hogy a támogatási szerződés szerint támogatást csak azok kaphatnak, akik regisztráltatják magukat védendő fogyasztóként. Érthetetlen, hogy egy ilyen feladatot miért kell kiszervezni, miért nem a Fővárosi Önkormányzat végzi el. Terézvárosban a fűtési támogatás 2014-től kezdve a hivatal szervezésében nagyon jól működött, és nem csupán a regisztrált védendő fogyasztók részesülhettek a támogatásban – tette hozzá Hassay.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2021. augusztus 11. 07:10
K. Szerző! Ilyenkor kiadják szerkesztőségi értekezleten (van olyan?), vagy külön adnak instrukciókat, avagy magától feledkezik el a szikár tényről, hogy a pandémia sújtja még a fővárost is, viszonylag jobban, mint a többit, mert a kormány még erről is ,,gondoskodik”? Orbán mindenre gondol, még a Maga megélhetésére is. Az országéra, úgy en bloc már kevésbé.. Szóval, hogy is hívják? Öncenzúra? Vagy inkább önaljasság?
BőröndÖdön
2020. július 09. 19:18
A Zsofikának gratulálok a 200 milliós rózsadombi vityillójához....
sagirdilsiz
2020. július 09. 17:40
Egerfai Péter ? ez nem valami elírás? és a Vadai exférje Egerfai József a kuratóriumi tag?
nempolitizálok
2020. július 09. 16:02
Ballibsik, mehettek Karácsonyhoz a havi 50.000 Ft-os havi pénzetekért, amit ígért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!