Elvek és valóság

2020. július 13. 15:08

Szeretjük elfelejteni, de a Balkán – mint évszázadok óta mindig – ma is egy puskaporos hordó.

2020. július 13. 15:08
Maczkó Ú. Róbert
Mozgástér blog

„Vad, fékezhetetlen erőszakba torkolló utcai megmozdulásokról szólnak a hírek a szomszédos Szerbiából is. Mintha az egész világon futótűzként terjedő utcai erőszak elérte volna a Balkánt is.

Szeretjük elfelejteni, de a Balkán – mint évszázadok óta mindig – ma is egy puskaporos hordó, ahol népek, népcsoportok, vallások nyelvek csapnak össze, hol »békésen«, tehát csak a szavak szintjén, hol pedig erőszakkal, sőt fegyverrel.

A legutóbbi szerbiai eseményekkel kapcsolatban erős déjà vu érzés vehet erőt a külső megfigyelőn. Láttunk már ilyet. Láttuk már, hogy az utcai megmozdulások felölelik a politikai paletta teljes skáláját, összefog a szélsőjobb és a szélsőbal; kibékíthetetlen ideológiai ellenfelek verik szoros egyetértésben a rendőröket és mindannyian a hatalom, a kormány távozását követelik, anélkül hogy bármi támpontot adnának a hogyan tovább kérdésére. A járványügyi korlátozások bevezetése, minden bizonnyal, ürügy csupán.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2020. július 14. 12:12
Nincs baj egy puskaporos hordóval, amíg nem robban. Manapság jobban idegesít a legnagyobb demokráciában (USA) dúló, antirasszizmus álcája alatti lázadás. Szerbia csak Ferenc Ferdinánd idejében jelentett világra szóló bajt.
dragstar
2020. július 14. 07:53
Egy újabb szerbia szakértő
packó_
2020. július 13. 22:31
Rom-mánia is szétesik?
Vakfolt
2020. július 13. 21:22
Alapvetően a Balkánon az a probléma, hogy az albánok, bosnyákok muzulmánok és nincsenek a többiektől jól tagolható földrajzi egységek által védhetően elhatárolódva. És demográfiailag is nyerésre állnak, ha nem most, akkor száz év múlva biztosan, az albánok már Koszovót teljesen sikeresen szülték tele. Az mondjuk egy másik kérdés, hogy semmi jót nem tudnak kezdeni vele - ez amúgy a muzulmán közigazgatásra úgy am bloc igaz - de megszerezték, az övék lett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!