Az MSZP már csak egy zsugorodó amőba

2020. július 30. 12:04

Nem véletlen, hogy az MSZP mára elveszítette tagságának kilencven százalékát. Ennél is nagyobb baj, hogy a szavazóit is elveszítette. Interjú.

2020. július 30. 12:04
Szanyi Tibor
Szanyi Tibor
Magyar Hírlap

Hány évig volt az MSZP-ben?

Huszonegy.

Amikor tavaly a pártja számára csúfosan végződött európai parlamenti, majd önkormányzati választást követően kilépett, éppen fegyelmi eljárással fenyegették. Például azért, mert Ujhelyi Istvánra utalva azt mondta: »Aligha gondolkozhat értelmes jövőben az a párt, amelyik a legnagyobb bukása kampányfőnökét teszi európai arcává.«

Ellenem négyszer akartak fegyelmit indítani. Először Hagyó Miklós, aztán Horváth Csaba, Tüttő Kata, egyszer pedig Szekeres Imre kezdeményezte ezt. Ő már 2018-ban javasolta a kizárásomat.

Ennek mi volt az oka?

Imre ideológiai alapon akart kizáratni, mondván, én amolyan szélsőbalos elhajló vagyok. Tüttő Kata azért, mert nem értettem egyet a kerítéssel. Akkor még úgy tűnt, hogy az MSZP kerítéspárti. Horváth Csaba azért, mert 2010-ben megpendítettem, nem biztos, hogy ő lenne a legjobb főpolgármester-jelölt. Hagyó pedig azért, mert nemcsak mondtam, hanem tevőlegesen elintéztem Bajnainál, hogy a távhő áfája öt százalék legyen. Azóta is öt százalék a távfűtés áfája, úgyhogy én ezt sikerként éltem meg.

Mi volt a pártban a törésvonal?

Mesterházy Attilával konstruktív vitáim voltak, ő öntudatos, pragmatista elemekkel fűszerezett baloldali politikát képviselt. Ezzel szemben a Tóth Bertalan-féle vonal elvtelen, önfeladó, pénzhajhász, korrupt, amit semmi szín alatt nem tudtam támogatni. Emlékeztetnék, már 2018-ban azt kezdeményeztem, hogy számoljuk fel a pártot, s alakítsuk újjá. Az önkormányzati választások után úgy láttam, semmi hajlandóság nincs a balra fordulásra. Nem véletlen, hogy az MSZP mára elveszítette tagságának kilencven százalékát. Ennél is nagyobb baj, hogy a szavazóit is elveszítette. Az ember kihez legyen lojális? A kilencven százalékhoz, aki otthagyta a pártot, vagy a tízhez, aki maradt? Nekem ez dilemma volt, amit úgy oldottam fel, hogy otthagytam a pártot. Ez a párt most nyílegyenesen halad a semmibe. Ehhez nem kívántam asszisztálni és a nevemet adni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ernie Pantuso
2020. július 31. 12:15
Miért van egy ipari tanuló korabeli fénykép a Szanyi neve mellett? Tetves mocskos alkoholista komcsi. Tessék a mai képét feltenni.
koronaszepe
2020. július 31. 09:13
Szanyi most fel akarja szopni magát egy Mi Hazánk-os pozícióba, vagy csak simán, sértettségből köcsög? Az MSzP valószínűleg meg fog szűnni, nem kis részben Szanyi működése nyomán(is),
Newman
2020. július 30. 21:24
De kapitány!!! A biztos 5, eladta az összes többit!!! Összefogás!!!:))))
zsiráf
2020. július 30. 19:41
Valóban jó lenne egy normális baloldali párt. Mert olyat még nem láttunk. De baloldalit sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!