Töprengés Lajtha László születésének 100. évfordulóján

2020. június 30. 10:59

Miből tevődik össze egy ember?

2020. június 30. 10:59
Sebő Ferenc
Folkrádió

„Egy évforduló lehet ürügy, lehet kényszer. Ki miért ragad tollat, ki miért vizsgálódik, tiszteleg, netán minősít – így, vagy úgy –, szíve joga. Az évforduló mindenképpen alkalom, amely mentesít a magyarázkodástól.

A Lajtha évforduló kapcsán napvilágra kerülő sokféle vélemény, mely az alkotóművész-tudós kialakulatlanul hagyott portréját lenne hivatott formálni, szemmel láthatóan némi tanácstalansággal forog körbe-körbe rég megcsontosodott előítéletek tengelyein. Ez alól Lajtha népzenével való kapcsolata sem kivétel. Kényszerűségből befutott pálya volt ez, melyre az alkotói karrier ellehetetlenítése késztette az európai hírű zeneszerzőt? Az ismert clown-gesztus netán, a »van másik«?

Tény, hogy a második világháborút követő évtizedekben a zeneszerző népzenei gyűjtések és lejegyzések címén kapott pénzekből tudott csak megélni. Ez azt a látszatot keltheti, hogy (annyi más sorstársához hasonlóan) Lajtha Lászlót egy törekvéseivel, szakképzettségével ellenkező tevékenységre kényszerítették.

Most – itt az évforduló alkalma – elragadtatva a lehetőségtől, végre ki lehet, és ki illik mondani: ki ő. Végleg meg kell szabadulni a hosszú elhallgatás feszítő nyomásától. Részben saját, részben mások adósságát törlesztve, lelkiismeretünk dupla-szaltós megkönnyebbüléseként élhetjük meg szerepeinket... De aki valaha is kapcsolatba került Lajtha László népzenei hagyatékával, nem szabadulhat a visszatérő kérdésektől: vajon nem hamis-e a szomorkás hangulatú »van másik« címke, nem egyfajta kényelmes belenyugvás eredménye-e? Miből tevődik össze egy ember?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
János bácsi
2020. június 30. 15:10
"1951-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, de nem zeneszerzőként, hanem népzenegyűjtésért. A díjat először nem akarta átvenni, de attól félve, hogy baj éri a visszautasítás miatt, mégis átvette. A kapott díjat még szegényebben élő zenészek közt osztotta szét. " Lajta László zeneszerzőnek tartotta magát és népzenei kutatóknak. A komolyzene minden válfajában vannak művei. Kodály Zoltán és Bartók Béla is csak feldolgozta a műveiben népzenei motívumokat, de sohasem gondoltak arra, hogy a népdal , feldolgozás nélkül megállna a helyét a komolyzene világában. Sebő és a többi népzenész pont az ellenkezőjét vallják és teszik, hiszen ők megpróbálják egy az egyben utánozni az erdélyi cigányoktól megtanult erdélyi tánczenét. Sohasem lesznek olyan muzsikusok mint ők, mert nekik a vérükben van, azon nőtek fel.
zakar zoltán béla
2020. június 30. 13:35
A Duna tévén egy portréfilm ismétlésében újra láthattam, hallhattam!!!!!!!!!! !!!!!!!!! !!!!!!!!!!!
néhai Ch.Pilot
2020. június 30. 11:07
isa por és homu
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!