Politikailag és morálisan is védhetetlen üzenetet küld a kormány

2020. június 04. 15:02

Olyan helyzetben, amikor például az Úz völgyében magyar sírkereszteket tépnek ki, nehéz megbékélésről beszélni. Kérdés, hogy mi a fontosabb nekünk. Interjú.

2020. június 04. 15:02
Ungváry Krisztián
Népszava

Egyetért azzal, hogy Trianonnak hivatalos emléknapja van?

Történészként nem mondhatok mást: helyénvaló egy olyan történelmi eseményre való emlékezés, amelynek ilyen nagy a jelentősége.

A »nemzeti összetartozás napja« elnevezést is jónak tartja?

Nincs vele gondom.

Kétségkívül jobb, mintha az »örök magyar fájdalom« vagy a »revízió napja« lenne. De lehetne akár a »megbékélés napja« is. Naivitás?

A megbékéléshez két fél kell. Olyan helyzetben, amikor például az Úz völgyében magyar sírkereszteket tépnek ki, nehéz megbékélésről beszélni. Kérdés, hogy mi a fontosabb nekünk. Az, hogy a magyar politika a vélelmezett jó viszony érdekében kapituláljon a szomszédos országok előtt, vagy pedig az, hogy az egységes magyar nemzet szolidaritást vállaljon a határon túl élőkkel? Súlyos dilemma ez, mindkét választásnak nehezen kezelhető politikai következményei vannak. Úgy tenni azonban, mintha most minden rendben lenne, erkölcsileg sem helyes. A nemzeti összetartozás napjának pozitív jelentése van, ami kifejezett előrelépés ahhoz képest, amit a kormány az emlékezetpolitika ügyében az elmúlt tíz évben művelt. Lásd a Szabadság téri »német megszállási emlékművet«, amely maga a tömény nemzeti giccs. A hazugság szobra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. június 05. 06:18
Tudod mi volt a védhetetlen? A pofon amit kaptál, mert akkor fújtad a fütyülőt amikor a lengyel vendégeket jelentették be. legközelebb a Prájdon vedd a a fütyülőt a szádba az jobban illik apád és a te ÁVH-s jellemedhez!
Vakfolt
2020. június 04. 23:58
Hüphüpp hüpp barba trükk! Így lesz trianonból holokauszt! Na menj a kurva picsába.
1000bocs
2020. június 04. 21:51
Magyaroroszágtól olyan településeket is elcsatoltak, amiknek nem magyar volt a többségi lakossága? Wow. Ungváry most nagyon eltalálta a szarva közt a tőgyit. A probléma ott van, hogy ettől azok a települések még mindig Magyaroszágtól lettek elcsatolva. Magyarországtól elcsatolt települések. Majd ha a korabeli népességi viszonyokról lesz emlékmű, azon lehet színezgetni a statisztikát. Ez az emlékmű nem erről szól, hanem a szétrabolt és darabolt országról és lakóiról.
julia3
2020. június 04. 21:26
Na most szólj hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!