Orbán vonzódása Horthy-hoz

2020. június 14. 14:59

Orbánnak Horthy nem csupán hős, hanem előszó saját uralmához.

2020. június 14. 14:59
Sudár Orsolya
Mérce

„Orbán Viktor személyes vonzódása Horthy Miklós személyéhez, a második világháborút megelőző állítólagos békeévekhez, a századfordulót követő nemzeties-historizáló társadalomhoz, a Várpalota előző, historizáló eklektikus stílusához, a Pénzügyminisztérium neobarokk homlokzatához, a Kossuth téren felhúzott soha-nem-létező palotához, az irredentista nyelvezethez: mindez egyszerre hozza el Orbánnak azt a kitüntetett társadalmi helyet (szimbolikusan és fizikai valójában is), amit csak a nemesek, a grófok és királyok élvezhettek a monarchia idején és után. És elhozza a neoliberális álmot, amiben a jelenlegi rendszer a történelem szükségszerű, elkerülhetetlen következménye, vagyis annak tökéletes kiteljesedése.

A NER történelemszemlélete nem kizárólag egy szakmai buktató, mélypont, vagy baki, hanem az uralkodó neoliberális gazdasági és kulturális iránynak a történelemre való tudatos kiterjesztése. Magyarország történelmének vizsgálata nem az ismeretlen elemek felszínre hozásáról szól, vagy arról, hogy hangot adhassunk azoknak a szereplőknek, akiknek az eddigi történelemkutatás során nem jutott elég, hanem arról, hogy a jelen idejű rendszert legitimálja.

Orbánnak Horthy Miklós nem csupán személyes hős, hanem a saját uralmának történetéhez szolgáló előszó, melyben nincs helye mindannak a gazdasági, társadalmi, morális leépülésnek, amely mind Horthy, mind Orbán rendszerét átitatta, és amiben a legkiszolgáltatottabb rétegek sérültek leginkább.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2020. június 15. 12:45
Ezek a CEU-n képzett nyomik még szerelmet is Heller Anyó '56-os párthoz feljelentős stílusában vallanak. Nem a gondolatok a meglepőek, hanem a Marxista betegség ilyen nyilvános propagálása.
Farkas Piroska
2020. június 15. 12:06
Sudár Orsolya pedig bizonyára Marx-Engels-Lenin hű követője a maga ateista-posztmodern változatában. Nemde ??
Emmanuel Goldstein
2020. június 15. 11:02
Horthy kormányzó közel 1 millió magyar ember haláláért felelős. A politikája és az elvei egyaránt vállalhatatlanok.
Vakfolt
2020. június 15. 10:48
"Magyarország történelmének vizsgálata nem az ismeretlen elemek felszínre hozásáról szól, vagy arról, hogy hangot adhassunk azoknak a szereplőknek, akiknek az eddigi történelemkutatás során nem jutott elég, hanem arról, hogy a jelen idejű rendszert legitimálja." Egyáltalán nem erről van szó. Inkább a ma is velünk élő mérgező és pusztító komcsi narratíva végleges elfelejtéséről. Például Horthy és a fasizmus összemosásáról már rohadtul le kéne ugrani. Ez ugyan miben legitimálná a jelenlegi rendszert?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!