Kisebbség és emancipáció

2020. június 30. 09:04

A jelenlegi RMDSZ egyoldalú NER-pártiságát sokan kritizálták már.

2020. június 30. 09:04
Borbély András
Mérce

„Vajon valóban megmentőnek kell-e tartanunk Orbán Viktort, ha sejthetjük, hogy az általa nyújtott gazdasági »élénkítések« 1. csak a társadalom egy szűkebb szegmensét kívánják életlehetőségekhez juttatni, 2. hogy mindez Magyarország irányába élénk erőforrás-elszívást jelent, amely kockára teszi a kisebbség így is korlátozott társadalmi, gazdasági és kulturális reprodukciós képességeit, 3. ha a magyarországi példákból láthatóan rengeteg pénzt ölnek hosszú távon fenntarthatlan projektekbe, amelyek jórészt csak a nemzeti oligarchiát gyarapítják, végül 4. ha mindennek megvalósítása autokratikus politikai formációk létrejövését segíti elő?

A jelenlegi RMDSZ egyoldalú NER-pártiságát sokan kritizálták már, eddig úgy tűnik, teljesen hatástalanul. A régi RMDSZ-vezetők a hagyományos egyensúlyozó politizálástól, a »mindenkivel legyünk jóban, de ne köteleződjünk el abszolút módon senki irányába« típusú paktumpolitikától való elfordulást kérik számon. Ám nem reflektálnak arra, hogy az RMDSZ-t mind a román nemzeti liberális jobboldalnak és a tekintélyi államnak az utóbbi évtizedben való megerősödése, mind a NER regionális terjeszkedési törekvései is kényszerhelyzetbe sodorták, stratégiaváltásra kényszerítették, így ez nem kizárólag csak belső, elvi döntés lehetett. A román tekintélyi állam logikája szerint az a gyakorlat, amit paktumpolitikának hívunk, lényegében korrupciónak számít, tehát hovatovább büntetőjogi kategória lett. A magyar állami segélyezés feltétele pedig elég nyilvánvalóan az abszolút politikai lojalitás. Biztos, hogy nincs könnyű dolga annak, aki e két autoriter modell között próbál utat verni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. július 01. 08:01
Metéltkém ti rendesek voltatok mert nem csak a társadalom kisebb szegmensétől vettétek el mindent ami volt nekik, hanem mindenkitől, aztán nehogy szó érje a ház elejét, meg a hátulját egymást is akasztgattátok. Remélem ezt az utóbbi jó szokásotokat megtartjátok, ha újra hatalomra kerültök!
puszika
2020. június 30. 16:21
Hányan és kik Borbély elvtárs! Egy virtigli firkász a teljességre törekszik,nem az általános szófosásra/jobb helyeken/ De a Mérce ezek szerint egy .................szóval az!! Elmúltak már azok az idők amikor Markó Béla annyira képviselte a romániai magyarság ügyét ,hogy MINDIG ROMÁNOKNAK VOLT IGAZUK!!
amayyudan2
2020. június 30. 15:30
Ha TGM fejét mindenhol kopaszra borotválnánk és egyúttal vissza is fiatalítanánk 40 évvel, akkor tökéletesen pontosan megkapnánk a fentebbi képen látható orcát! Úgy érzem, ez a megdöbbentő hasonlóság nem a véletlen műve.
zakar zoltán béla
2020. június 30. 13:28
0.0.0.0.0.0.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!