Karácsony elszabadult, szerinte a főváros finanszírozza az államot

2020. június 09. 21:13

Karácsony elmondta, hogyha nem lesz pénz, nem tudja megmondani, melyik évben fog a Fővárosi Önkormányzat csődöt jelenteni. 

2020. június 09. 21:13
Tisóczki Flóra
Pesti Srácok

„Ahhoz képest, hogy Karácsony megsértődött a kormányra, és múlt héten bejelentette, hogy nem fog elmenni a szerdai, Belügyminisztériumban tartandó egyeztetésre, ma azt közölte, hogy mégis. Ő bizony részt fog venni. És igen, ott lesz attól függetlenül, hogy úgy érzi, már csak egy »ítélethozatalra« hívják meg. Karácsony mai sajtótájékoztatójának fő üzenete annyiban foglalható össze, hogy ne legyen senkinek se illúziója: ha nem fognak pénzt kapni, hamarosan csődbe mehetnek, már most előrebocsátja, hogy az pedig a kormány hibája lesz. Karácsony csodálatosan cukiskodó stílusával egészen lehengerlően beszélt és elmondta, hogyha tehát nem lesz pénz, nem tudja megmondani, melyik évben fog a Fővárosi Önkormányzat csődöt jelenteni. 

Karácsony ultimátumot adna a kormánynak

Karácsony ma azt is közölte, hogy holnap három javaslattal akar részt venni a szerdai találkozón. Kezdeményezni fogja és azt szeretné, ha a kormány kompenzálná a közösségi közlekedés jegybevételének kiesését olyan módon, ahogyan azt egyébként Karácsony szerint minden más európai országban megtették már. Szerinte a BKK becslése alapján, közel 30-40 milliárd forint a járvány miatti becsült bevételkiesés összege. Karácsony szerint az évente biztosított 12 milliárd felett a kormánynak támogatnia kellene a közösségi közlekedés veszteségének finanszírozását. Szerinte ez valójában »egy igazságossági alapelv, ha belegondolunk, hogy Budapesten csak a metró több utast szállít, mint a teljes vasúthálózat«. Érvelése szerint a MÁV ehhez képest tavaly több, mint 200 milliárdot kapott a költségvetésből.

A főpolgármester bosszúval házal

A »legzöldebb főpolgármester« nemcsak azon aggódik, hogy mekkora a BKK vesztesége, hanem azon is, hogy szerinte a kormányzati elvonások folyamatos lecsúszásra ítélik a fővárost. A főpolgármester valószínűleg a legjobban és leghitelesebben panaszkodó városvezető címére hajt. Karácsony szerint ugyanis a Fővárosi Önkormányzat, az intézményeivel közösen több, mint 2 milliárd forintot költött a közvetlen járványügyi védekezésre. Állítása szerint ezt a kormány helyett költötték el, hiszen a hatályos jogszabályok az eszközbeszerzést a kormányhivatalok feladatául szabja. Karácsony szerint a Fővárosi Önkormányzat finanszírozza az államot és nem fordítva és ez egyfajta politikai bosszú a budapestiek ellen. Szerinte az eddigi 10 milliárdos, úgynevezett szolidaritási hozzájárulást megnégyszerezné a kormány, így azt kéri, hogy a kerületektől ne vonják el a gépjárműadó-bevételt, azt az eddigieknek megfelelően őket illesse. Karácsony úgy fogalmaz, hogy az állam ezt is zsebre akarja most vágni, a feladatot és a költséget azonban itt hagyja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. június 11. 11:54
Ahhoz képest, hogy Karácsony megsértődött a kormányra, és múlt héten bejelentette, hogy nem fog elmenni a szerdai, Belügyminisztériumban tartandó egyeztetésre, ma azt közölte, hogy mégis. Ő bizony részt fog venni. És igen, ott lesz attól függetlenül, hogy úgy érzi, már csak egy "ítélethozatalra" hívják meg. " és nem ment el....Karácsony Sopánka egy igazi titánszélkakas..
puszika
2020. június 10. 19:40
Nem csak a csőd időpontját , de SEMMIT SEM TUD EZ A MAJOM!!!
matykox
2020. június 10. 19:06
Karácsony on crash course. Titanicot játszik. Ami röhej egy ilyen túró méretű senkitől.
Robur
2020. június 10. 15:02
Helyes! Akkor az itt megtermelt javak itt maradnak és nem kérünk egy forintot sem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!