Isten hangja jelölte őt fenoménnek

2020. június 27. 09:27

A diktátorok nem járnak parlamenti ülésekre, Orbán még a járvány idején is járt.

2020. június 27. 09:27
Georgi Markov
Moszkva tér

– Nagy rajongója Magyarországnak és a magyar miniszterelnöknek. Hogyan írná le az Orbán-jelenséget?

– A nép hangja, Isten hangja jelölte őt fenoménnek, hiszen 29 éven át képviselőnek választották, negyedszer miniszterelnöknek, és 10 éven át kormányoz kétharmados többséggel. Rajta kívül antikommunista 1989. előtti múlttal Európában nincs még egy miniszterelnök.

– Orbán Viktor megosztó személyiség, megítélése meglehetősen ellentmondásos. Mit gondol a sokat hallott bírálatokról, a kormányzás autoriter vonásairól, a korrupcióról?

–  Nem létezik politikus 100 százalékos támogatottsággal. Donald Trump talán egyesítő, amikor az Egyesült Államokban polgárháború dúl, mert a demokraták nem akarják elismerni választási győzelmét? Macron talán egyesítette a sárga- és a feketemellényeseket, amikor az utóbbiak azt skandálják, hogy Franciaország nem a franciáké? Merkel politikája az Alternatíva Németországért párt megalakulásához vezetett. A diktátorok nem járnak parlamenti ülésekre, Orbán még a járvány idején is járt. A BMW és a Mercedes nem járnak diktátorokhoz, de Orbánhoz eljöttek. A diktátorok puccsal veszik át a hatalmat, Orbán visszautasította a Gyurcsány elleni tüntetések idején, hogy a demonstrálók élére álljon. Diktátoroknál nem szoktak fizetett tüntetők protestálni, és a parlament előtt gyalázni például a karácsonyfát.

– Miként írná le Orbán Európa-képét?

– Orbán a szuverén országok és nem az Egyesült Európai Államok mellett áll ki. A koronavírus-járvány a határok lezárásához vezetett, és látni lehetett, hogy ki mennyire cselekvőképes. Orbán politikáját jól jellemzi, hogy a magyar lakosság a hasonló nagyságú svéd lakossághoz képest tízszer kevesebb megbetegedést és halálozást szenvedett el.

– Megszólalásaiban sokat beszél Európáról, és a könyvében is foglalkozik ezzel a kérdéssel. Még az európai választások előtt nyilatkozta, hogy a földrész ezután új napra fog ébredni. Visszatekintve hogy látja, tényleg így történt?

– A nép és Isten hangja megerősítette, hogy A 2019-2020-as Európa jelentős mértékben különbözik a 2014-estől. Amikor évekkel ezelőtt Orbán Viktor nagy örömömre az illiberális Európáról beszélt, megemlítette, hogy milyen következményei lesznek az iszlám inváziónak. Igaz lett. Ha valaki 2014-ben azt mondja, hogy Salvini 34 százalékkal győz Olaszországban, bolondnak nézik. De ugyanígy akkor is, ha azt valaki azt veti fel, hogy Le Pen megelőzi az EP-választásokon az aktuális francia elnök, Emmanuel Macron pártját. Azt a Macront, aki Orbánt, Kaczynskit és Salvinit háttérbe szorítani hivatott progresszív mozgalom alapítására készült. Macron azonban veszített, míg ez a Róma-Budapest-Varsó tengely visszavonhatatlanul megerősödött.

– Közben a liberálisok is erősödtek, így e két erő között a verseny egyelőre nem dőlt el. Az új erők már megjelentek, a régiek azonban még nem tűntek el…

– Az Európai Néppárt és a szocialisták szorulnak vissza és a zöldek erősödnek. Az utóbbi két erő egymást gyengíti, így összességében a baloldal ott van, csak átalakul. A szocialisták ezen belül eljelentéktelenednek. A migránsok a liberálisokat erősítették, válaszként azonban megerősödtek Nyugat-Európában a radikális jobboldali erők is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. június 28. 11:32
Isten hangja jelölte őt fenoménnek" és a magyarok meghallották a hangot...
Pelso j.
2020. június 28. 06:22
Ugye ez a figura pénzért adta az interjút?
Mr Diener Mann
2020. június 27. 21:50
Orbán kénytelen bejárni a parlamentbe, különben szétszélednének a droid képviselői, alkalmatlanok. A járvány meg lehetett a BCG oltás miatt gyengébb errefelé, amit nem tudják, nem kéne hazudozni.
graycivil
2020. június 27. 14:23
"A nép hangja, Isten hangja jelölte őt fenoménnek..." Na, ennyi elég is a szerző "mentálishigiéniás tesztjéhez", és szavainak komolyan vehetőségéhez. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!