Az ombudsman még gondolkodik

2020. június 19. 10:48

Most épp a transznemű és interszex embereket pécézték ki és fosztották meg nemük hivatalos elismertetésének jogától.

2020. június 19. 10:48
Szél Bernadett
Facebook

„Válasz jött az ombudsmantól. Azt kérdeztem Kozma Ákostól, hogy tervezi-e, hogy a transznemű emberek jogfosztása kapcsán az Alkotmánybírósághoz fordul. Ő ugyanis közvetlenül is az AB-hoz fordulhat, ha szerinte egy törvény alapjogokba ütközik.

Emlékszünk: május 19-én, miközben az egész ország a járvány elleni védekezéssel volt elfoglalva, a Fidesznek az volt a legfontosabb dolga, hogy tovább keserítse egy társadalmi csoport életét. Most épp a transznemű és interszex embereket pécézték ki és fosztották meg nemük hivatalos elismertetésének jogától. Arra is emlékszünk, hogy Vejkey Imre, az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának KDNP-s elnöke a módosító javaslatomat tárgyaló ülésen azt mondta, hogy az, hogy az érintettek hogy látják, teljesen közömbös. Ezzel szemben szerintem meg az a legfontosabb, hogy hogy látják a kormány döntéseit azok, akiket az a leginkább érint.

A törvény persze masszívan alaptörvény-ellenes: korábbi határozataiban az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy a transznemű emberek nemének elismerése és névváltoztatása az emberi méltóságból levezethető alapvető jog. Erre és a magánélethez való jogra hivatkozva kértem az ombudsmant az AB-hoz fordulásra. Az ugyanis, hogy az érintetteknek minden élethelyzetben meg kell majd magyarázniuk a papírjaik és a külsejük közti ellentmondást, lenullázza a magánélethez és identitásuk szabad (és nem kényszerből történő!) felvállalásához való jogukat.

Az ombudsman válasza alapján még várnunk kell, mert eddig még nem alakította ki alapjogi álláspontját. Azt is írja, hogy az alapjogi álláspont kialakításához támaszkodni fog az Alkotmánybíróság döntéseire, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjogára is, hozátéve, hogy »Az alkotmánybírósági és EJEB döntések ugyanakkor egyes konkrét kérdések elbírálása során születtek, végső álláspontomat ezért a Módtv. által beiktatott új anyakönyvezési szabályok autonóm alapjogi szempontú értékelése alapján fogom kialakítani.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
youngboy
2020. június 21. 23:10
Kiderült miért néz úgy ki ez a Széllel bélelt, hogy mindig transzban van.
Akitlosz
2020. június 20. 02:51
A minden év május elsejétől érvényes tűzgyújtási tilalom alapvető sárkányi jogaikban korlátozza a tűzokádó hétfejű sárkányokat és ellehetetleníti az életük életvitelszerű élését. Kérem a tisztelt ombudsmant, hogy eme jogsértő állapot megszüntetése érdekében szíveskedjen az alkotmánybírósághoz fordulni, tekintettel arra, hogy a sárkányoknak már ez is tilos!
Bajusz58
2020. június 19. 23:44
Micsoda egy álprobléma,vihar egy pohár vízben! De mégis veszélyes ahogy tudatosan nyomják ezt a beteg dumát. Mert a normalitást támadják,az alapvető emberi,természeti igazságokat. Persze ez csak az egyik front,még számtalan hasonló értékromboló projekt fut párhuzamosan. Nézzük csak meg mi indult el az USA-ból,és lassan terjed Európában is! Egy új világot akarnak megformálni,csak ne hangozna ez annyira ismerősen a fülnek. A múltat(stb,) végképp eltörölni,....
Palepoli
2020. június 19. 23:15
Ezt a némbert karanténba kellene zárni, soha senkivel ne beszélhessen többet, mert nem komplett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!