Angyalok híján

2020. június 05. 20:08

Amerikában jobban bízom, mint Magyarországban.

2020. június 05. 20:08

„Rendőrök országszerte elkövettek atrocitásokat, de volt olyan is, hogy részvétük jeléül letérdeltek a tüntetők előtt, vagy megölelték őket. Volt, aki ellen indult eljárás, volt, aki ellen nem. A lényeg nem az, hogy a rendőrség jó-e vagy rossz, hanem éppen az, hogy nincs »a« rendőrség. Ezek az önkormányzatok rendőrségei, pontosabban »rendőri osztályai«, nem pedig a belügyminiszternek, azaz a központi kormánynak alárendelt, katonai jellegű szervezet helyi részlegei, mint Magyarországon.

Ha idehaza valaki fölveti, hogy a funkcióik nagy részétől a központi kormányzat javára megfosztott, a központi költségvetésnek kiszolgáltatott önkormányzatok igazából nem – vagy csak szimbolikusan – ellensúlyai a központi kormányzatnak, olyasféle válaszokat kap, hogy »ez most nem fontos«, »nem érdekli az embereket«, »először győzzük le Orbánt« vagy »mit akartok, Pesten is győzött az ellenzék, tessék, demokrácia van«. De nem: a kifejlett demokráciának az is része, hogy létezik tényleges, választott hatalom a központi végrehajtó hatalmon és parlamenti hadseregén kívül is. Egy kifejlett demokráciának nem az az alapkérdése, hogy Orbán vagy nem Orbán, sőt még az sem, hogy Trump vagy nem Trump.

Aki azt mondja, tudja, hogyan kerülnek ki a demokráciák a mostani válságból, az hazudik, vagy őrült, vagy csal. Az se biztos, hogy mind megússzák. Nem tudhatjuk, mert amióta parlamenti rendszerek és kapitalista gazdaságok vannak, ilyen még nem történt; és nem lehet a fejlett, szabad társadalmakban élő százmilliók viselkedését megjósolni. Miben lehet bízni? Abban, hogy egy adott országban kellően sok ember szabad, és ezt az állapotot jobbnak tartja bármilyen hatalom szolgálatánál; hogy elég sok embernek van erkölcsi mércéje, amit nem ad fel ideológiákért és követendő vezérekért; és kellően sok emberre jellemző, hogy a saját érdekükben létrehozott intézményeiket nem tartják ellenségnek, inkább tisztelik minden hibájuk és bűnük ellenére. Nem azért, mert naivak, hanem mert van demokratikus kontroll, és tudják, hogy egyáltalán mi az.

Amerikában jobban bízom, mint Magyarországban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2020. június 06. 15:53
Te aljadék mocsok! A központi kormányzatnak NEM alávetett, NEM gyurcsánykézivezérelte vasprefektus és jelöletlen "független" rendőrei, ugye NEM lőtték ki senkinek a szemét NEM Magyarországon? No one was shot. No one was tortured - igaz te gazember?
istvanpeter
2020. június 06. 15:41
Tán a bolondok napja van ma, vagy mi a fene. De ha valaki olyan hülye, hogy még azt sem tudja, hogy mit beszél, akkor minek fitogtatja magát. A helyi önkormányzatok például, nem ellensúlyok, hanem a hatalomgyakorlási hierarchia szerves részei.
toef36
2020. június 06. 15:36
"El lehet menni..." (Gyurcsány) Irány Amerika... Ki tartja vissza?
Krupp Skya
2020. június 06. 15:05
Angyalok híján nincs többé kopasz fej, csak seggig érő homlok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!