Aha

2020. június 26. 16:32

De a jobboldal a fasiszta.

2020. június 26. 16:32
Alapjogokért Központ
Alapjogokért Központ
Facebook

„Tehát ha jól értjük, akkor a zsidó képviselőket listázni óhajtó Jobbikkal összeálló DK-s polgármester szerint Hitler munkássága Németország felemelkedését hozta, miközben mindkét párt partnere, a Momentum Izrael ellen uszít.

De a jobboldal a fasiszta.

Aha.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. június 27. 17:53
Faiszmusra hajló mozgalmak közös jellemzői: "a közös vonások: vezérelv új civilizáció építésének akarata a hatalom kultusza elit- és küldetéstudat militarista színezetű mozgalom az ifjúság dicsőítése, juvenalizmus etatizmus, az állam szerepének abszolutizálása a forradalmiság és a tradicionalizmus sajátos keveréke rasszista jegyeket viselő szélsőséges nacionalizmus antimarxizmus imperialista, birodalom-építő hódító, terjeszkedő törekvések. Ha ezek a jegyek együttesen megtalálhatók, akkor nagy valószínűséggel fasizmusról van szó. Bizonytalansági tényező azonban mindig lesz, ahogy határesetek is, de ezt el kell fogadni, ha meg akarjuk határozni a fasizmus fogalmát." https://hu.wikipedia.org/wiki/Fasizmus (A linken más felsorolások is vannak, ettől némileg különbözők. Különböző szerző próbálta értelmezni és leírni a jelenséget, és mást-mást emeltek ki). Pl egy másik: "Umberto Eco sok fontos jellemzőt sorolt fel, amelyből ha több megvan, fasizmusról beszélhetünk: hagyománykultusz, visszatérés az aranykorba, a dicső múltba nézés, mindehhez a modernizmus, a liberalizmus és felvilágosodás elvetése szükséges. a vallás vagy legalábbis valamilyen okkultista pótlék beemelése a nemzeti politikába. a cselekvés kultusza - mindegy, hogy mit lép a politikus, de ne látsszon döntésképtelennek. az egyet nem értés megbélyegzése, az ellenzék általános hazaárulónak minősítése, ezzel a nemzetfogalom kisajátítása. félelmek generálása, általában az idegengyűlölet tudatos erősítése. az ellenzék idegenszívűnek minősítése és minden ellenzéki kísérlet államrenddel szembeni fellépésnek titulálása. a külső és belső ellenség szerepének, hatalmának és céljainak felnagyítása, torzítása, amiket általában összeesküvés-elméletekkel oldanak meg, ám a kijelölt ellenség mindig kevés reális veszélyt jelent, különben fennáll a veszély, hogy visszaüt. "a küzdelemért él és nem az életért küzd" a lényeg a háborús hangulat, a mozgósítás, amivel a híveket ugrásra készen lehet tartani. "tömegelitizmus", azaz populista és elitista egyszerre, élen a Vezérrel. hősiesség kultusza. szexizmus, a fasiszta rendszer hangsúlyozza a "férfiasságát", miközben a nők szerepe a családra redukálódik. közösségelvűség akár az egyéni szabadságjogok teljes elvetésével, ám a közösség érdekeit egy szűk kör nyilatkoztatja ki. a fasiszta rendszer mindig a többség akaratára hivatkozik, minden ellenérvet erővel söpör le az asztalról. a parlamentarizmus elvetése, mivel a többség akaratának érvényesítéséhez elegendő egy szűk uralkodó réteg, ami ismeri a tömegigényeket és ki is elégíti azokat."
syphax
2020. június 27. 06:34
RASSZISTA, FASISZTA IZÉ NÁCIK VAGYUNK MI JOBBOSOK??? HÁÁÁÁT AZ NACCERŰŰŰŰŰ!!!
Marcellina
2020. június 26. 21:15
Hát ez az!
bajai
2020. június 26. 20:27
Az, hogy Hitler munkássága Németország felemelkedését hozta kezdetben, egyszerű ténykérdés. Azt hozta, vagy nem azt hozta? Ennek mi köze ahhoz, hogy a Momentum elítéli a fasisztoid Izrael egy szándékolt lépését? A "zsidólistázás" hazudása valójában azon jogos igény elhárítása, hogy megismerhetőek legyenek, hogy a képviselők milyen állampolgárok. Ki kellene emelkedni a moslék szintjéről, mert láthatjuk, hogy ez hová vezethet (BLM).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!