Valós tények a Csepelre tervezett hajléktalanszálló ügyében

2020. május 05. 10:31

Semmiféle tájékoztatás, előzetes egyeztetés, megkeresés nem érkezett. Csak annyi történt, hogy elkezdték az épületet átalakítani.

2020. május 05. 10:31
Borbély Lénárd
Facebook

„1. Kiderült, hogy Karácsony Gergely egyszemélyes döntéshozóként, Csepel belvárosában hajléktalanszállót akar nyitni. Abban a volt iskolaépületben, amelyet szellemi elődje, Demszky Gábor záratott be. Az épület iskolák, óvoda, gyermek és felnőtt orvosi rendelők, valamint a piac közvetlen szomszédságában van.

2. Mindezt teljesen antidemokratikus módon, titokban, a csepeli önkormányzat megkerülésével és a csepeli emberek véleményének figyelmen kívül hagyásával akarta véghezvinni. Semmiféle tájékoztatás, előzetes egyeztetés, megkeresés nem érkezett. Csak annyi történt, hogy elkezdték az épületet átalakítani. A munkálatokat leginkább éjszaka végezték, hogy ne keltsenek vele feltűnést.

3. A cél az volt, hogy Budapest belvárosából több száz hajléktalant költöztessenek át Csepelre. A veszélyhelyzetben kapott felhatalmazását a főpolgármester erre akarta felhasználni.

4. Amikor ez kiderült, online petíciót indítottunk és széles körű, a politikán átívelő összefogás alakult ki. Néhány nap alatt közel 5000 tiltakozó aláírás gyűlt össze. Eközben pedig változtatási tilalmat is elrendeltem az érintett ingatlanon. Ezt több párt részéről is támogatták.

5. Karácsony Gergely azt állította, hogy több kerületben terveznek létrehozni új hajléktalan szállókat. Végül kiderült, hogy semmilyen más helyszín nem volt. Miután meghátrált az eredeti tervétől, úgy döntött, hogy egy helyen, a Városházán alakít ki hajléktalanszállót. Karácsony Gergely tehát nem mondott igazat.

6. Fontos tudni, hogy kerületünkben elegendő férőhely van a hajléktalan emberek számára, sőt, üres ágyak is vannak. Az is tényszerű, hogy Önkormányzatunk saját erőből és mellette több segélyszervezettel együttműködve folyamatosan gondoskodik a rászorulókról, a hajléktalan embertársainkról. Erre ott vannak a meglévő szállóink, valamint a téli hónapokban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen fenntartott nappali melegedő. A hajléktalanok és a rászoruló emberek ellátása közös ügyünk. Nem csak a veszélyhelyzetben, de békeidőben is egyaránt.

Végezetül pedig megengedhetetlennek tartom, hogy Budapest főpolgármestere, aki magát európainak és egy igazi hős demokratának hirdeti, ilyen eljárást alkalmazzon egy 80 ezer fős kerülettel szemben. A csepeli emberek nem ezt érdemlik!

Borbély Lénárd
Csepel polgármestere”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. május 06. 09:48
Két barát beszélget a kocsmában. Azt mondja az egyik: - Hallottad, hogy Karácsony Gergely meghalt tegnap? - Nem, mi történt vele? - Tegnap épp a házunk előtt autózott, amikor nem vett észre egy út szélén parkoló autót. Nekiment, kirepült a szélvédőn és a csukott ablakon keresztül pont a mi hálószobánkba repült be. Fejjel törte be az ablakot. - Úristen, micsoda halál... - Nem, ezt simán túlélte. Odakúszott a hálószoba-szekrényünkhöz, és megpróbált a kilincsbe kapaszkodva talpra állni. Azonban a szekrény felborult, éppen szegény Karácsony Gergelyre. - Micsoda kegyetlen vég... - Nem, ezt is túlélte. Kimászott alóla, és kikúszott az ajtón. A lépcsőkorlát mellett megint megpróbált felállni, de a korlát nem bírta a súlyát, és Mike lezuhant a földszintre, a korlát darabjai meg a fejére. - Ezt már biztos nem élte túl... - Dehogynem! Kimászott a konyhába, ahol a tűzhely mellett próbált talpra állni, de lerántotta a fazekat, és a forró víz mind az arcába borult. - A szerencsétlen... - Dehogy, ezt is túlélte. Elkúszott a telefonig, hogy a mentőket hívja. Azonban ahogy felvette a telefont, hanyatt esett, kirántotta a készüléket a falból, a konnektor kiszakadt, és mivel Karácsony Gergely vizes volt, megrázta az áram. - Micsoda szörnyű halál! - Dehogy, ezt is túlélte. - Akkor hogyan halt meg? - Lelőttem. - Lelőtted? Miért? - Bakker, ha így folytatja, az egész házat tönkreteszi!
T. Péter
2020. május 05. 19:19
"Sem időnk, sem kedvünk nincs harcolni a szolidaritást hírből sem ismerő politikusokkal, inkább Budapest szívében a Városháza épületének egyik szárnyát alakítjuk át, hogy elhelyezést és ellátást biztosítsunk nehézsorsú, hajléktalan embereknek."
T. Péter
2020. május 05. 19:17
"Az idősotthonok lakói mellett a hajléktalan emberek azok, akik a leginkább ki vannak téve a járvány veszélyeinek. Sok közöttük az idős, krónikus beteg, akik nem tudják betartani a járvány megfékezése érdekében hozott szabályokat. Az ő megvédésüknek elengedhetetlen feltétele a hajléktalanszállók zsúfoltságának csökkentése. Ez azért is fontos, mert a budapesti hajléktalan ellátásban az elmúlt hetekben megjelentek sokan azok közül, akiknek a gazdasági válság miatt szűnt meg a munkahelyük. Az ő védelmük érdekében is bővítettük azon fővárosi ingatlanok számát, amelyben legelesettebb embertársainknak tudunk elhelyezést biztosítani a járványügyi előírások betartásával. A csepeli Táncsics Mihály utcai, fővárosi tulajdonú, jelenleg kihasználatlanul álló ingatlan alkalmas hely lett volna arra, hogy olyan hajléktalanoknak biztosítsunk ideiglenes otthont, akik vállalják, hogy saját egészségük érdekében nem hagyják el az intézmény területét. A Fővárosi Önkormányzat az ellátásukról az épületen belül kívánt gondoskodni. Most kiderült, hogy nem csak a járványtól, hanem az ócska politikai hangulatkeltéstől is meg kell óvnunk a hajléktalan embereket. Ezért a napokban elkezdődik a Városháza Gerlóczy utcai szárnyának gyors átalakítása, amely a tervek szerint a járvány után a Budapest Galéria kiállításainak ad majd helyet. A járványügyi veszélyhelyzet idejére azok az otthontalan budapestiek költözhetnek ide, akikkel szemben Csepel elöljárói gyűlöletkeltő kampányba kezdtek a kerületben. A bajban ellökni azokat, akik a legnehezebb helyzetben vannak, szégyenteljes dolog."
realista
2020. május 05. 18:45
Vörös Csepel, zúgjon a hangod ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!