Liget-projekt és veszélyhelyzet

2020. május 26. 09:10

A főpolgármester normaszegő önkormányzása?

2020. május 26. 09:10
CÖF-CÖKA
MTI-OS

„Budapest jelenlegi főpolgármesterének is tisztában kellene lennie azzal a ténnyel, a hatályos szabályozásban az építési engedély, annak jogerőssé és végrehajthatóvá való válásától három évig hatályos. Ez alól kivétel, ha ez idő alatt az építtető meghosszabbíttatta a hatályt, illetve az építkezést, a hatályosság alatt megkezdte, mert ekkor öt év áll még rendelkezésre, hogy az építést befejezze. A balliberális fővárosi önkormányzat részére ezért irányadó, hogy az építési rendelkezések vonatkozásában az Eljárási kódexet módosító 262/2015. (IX. 14.) Korm. rendelet világosan rögzíti: az építési engedély hatálya, annak jogerőssé és végrehajthatóvá való válásától három év.

A fővárosi baloldal, ellenzéki erők által folyamatosan támadott és bírált projektelemek jogerős és végrehajtható építési engedélyekkel rendelkeznek, és ezzel kapcsolatban nem járható út az építkezések jogszabályi úton történő ellehetetlenítése. A visszaható hatály tilalma kapcsán fontos rögzíteni, hogy még a »rendeleti kormányzás« útján való projekt-ellehetetlenítés sem lehetséges, miután bármely jogszabály a kihirdetését követő időszakra (hatálybalépésének időpontjától) állapíthat meg kötelezettséget, illetve csak ugyanezen időponttól minősíthet valamely magatartást jogellenessé.

A jogerős építési engedélyek végrehajtását egy valóban demokratikusan és joguralmi szellemben gondolkodó városvezetésnek nem szabad, és nem is lehet semmilyen módon akadályoznia. A Karácsony Gergely fémjelezte budapesti városvezetés már hosszú hónapok óta, időről időre zárójelbe teszi az alapvető demokratikus normákat, és erősen korlátozta a képviselői jogok érvényesülését a Fővárosi Közgyűlésben.

Karácsony és elvbarátai autoriter ülésvezetést, sőt városvezetést vezettek be, az önkormányzati törvény betűjét és szellemét sárba tipró módon, beleértve az új közgyűlési szervezeti és működési szabályzatban a határidők megállapításának módját, és például azt, hogy Karácsonyék jelentősen korlátozták a napirend elfogadása előtti felszólalások számát. Ezek után nem is meglepő, hogy a baloldali városvezetés nem tudja tiszteletben tartani az illetékességgel rendelkező állami hatóságok által kiadott, és jogerőssé vált engedélyek jogszerű végrehajtásának folyamatát.

A főpolgármester a járványügyi veszélyhelyzet, az országosan bevezetett különleges jogrend időszakát is hatalmának önkényes kiterjesztésére használja fel, jól tudván, hogy a különleges jogrendben a mindenkori főpolgármester a normál esetben a Közgyűlésre tartozó döntéseket hozhat meg.

Karácsony Gergely ahelyett, hogy a nemzet főpolgármestereként felelős módon felügyelte és koordinálta volna a fővárosi védekezést és az abban fontos szerepet játszó városi intézményeket és közszolgáltató cégeket, és megvédte volna a fővárosi fenntartású szociális intézmények lakóit a számukra életveszélyes járvány tombolásától, inkább online lakossági fórumok megrendezésével próbálja elhitetni a választóival, hogy ilyen eszközök alkalmazása nyomán felülírhatók jogerős bírósági döntések és az azokhoz kapcsolódó építésügyi projektek.

Az egykori közvéleménykutató főpolgármester még a járványügyi veszélyhelyzet nehéz óráit és napjait is inkább arra használja fel, hogy a saját népszerűségének javítására, tisztán politikai haszonszerzésből nem reprezentatív felmérést végezzen a városi lakosság körében, és így egy kormányellenes hangulatú, kvázi »kampányzáró« rendezvényt tartson a fővárosi járványügyi szigorítások fokozatos feloldása nyomán.

CÖF-CÖKA vezetősége, Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány”

(MTI-OS)


 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2020. május 26. 23:37
Majd mi pestiek eldöntjük, hogy kell-e nekünk Liget projekt. Nektek meg kuss!
NTLLK
2020. május 26. 21:33
Elővettem a SimCity nevű játékot. Beütögettem K1G összes dolgait. Addig játszottam, ameddig megjelent a mókás figyelmeztetés: "Hi Mayor! Buy a bulletproof west!" Akkor abbahagytam. Ceterum censeo Gregorium esse expellendam!
küllő
2020. május 26. 16:18
Az álcivil - fizetett bértapsoló - bértalpnyaló bagázs. Nem tudom, szánalmasak, vagy inkább nevetségesek.
CirmoS
2020. május 26. 12:03
Olyan is van, amivel fletógeri tisztában van? Persze a lopáson kívűl! Totálisan alkalmatlan mindenre ez az agyalágyult! Ráadásul a böszme vezeti a fővárost, pedig nem őrá szavaztak! Új választást!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!