Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Ki kell mondani, hogy ma az Unió működése átláthatatlan

2020. május 09. 11:11

Nem érzik úgy az emberek, hogy érdemi befolyásuk lehetne az EU működésére.

2020. május 09. 11:11
LMP
MTI-OS

„Az Európai Unió számunkra nem elsősorban és csak »Brüsszelt«, az intézmények rendszerét jelenti, hanem a helyi kezdeményezéseket, a polgárokat, közösségeket, ahogy a közös kultúránkat és az emberi szabadságjogok szilárdságát is. De az Európa-napon nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az Európai Unió működése alapvető változtatásra szorul: tökéletes lakmuszpapírja ennek az EU intézményeinek folytatólagos semmittevése a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ha komolyan akarjuk venni az Európai Uniós tagságunkat nem kergethetünk elérhetetlen célokat, nem lehetünk utópiák rabjai és nem tagadhatjuk le a problémákat. Ki kell mondani, hogy ma az Unió működése átláthatatlan. Nincs kapcsolat az uniós döntéshozók és az uniós állampolgárok között. Nem érzik úgy az emberek, hogy érdemi befolyásuk lehetne az EU működésére.

Másrészt véget kell vetni annak az értelmetlen vitának, hogy több vagy kevesebb Európára van szükség. Mindenki, aki a nemzetállamok Európája vagy az Európai Egyesült Államok mellett érvel, valójában egyszerű választ próbál adni egy bonyolult kérdésre. Nekünk, magyar zöldeknek határozott meggyőződésünk, hogy a környezetvédelmi szabályozás esetében legyen szorosabb az európai együttműködés, mert azzal jelentősen nő a hatékonyság. Ugyanakkor mi magyar zöldek küzdeni fogunk azért is, hogy a termőföld ne essen a tőke szabad áramlásának hatálya alá, mert a szabadpiaci logika nem előzheti meg a természetvédelmet. Az Európa-napon számot kell vetnünk Magyarország EU-tagságának mérlegével. Ki kell tudnunk mondani, hogy bár alapvetően Magyarország profitált az EU tagságból, mégis sokaknak csalódást okozott a nyugati életszínvonalhoz való felzárkózás hiánya, az EU antidemokratikus működése, és az EU-n belüli nagyobb tagállamok önzése. Ha a mai napot az árnyalatok nélküli kritikának vagy felmagasztalásnak szenteljük, azzal biztosan szerzünk jó pontokat a közbeszéd két ellentétes lövészárkában, de nem teljesítjük a számvetésre vonatkozó kötelességünket Magyarország és Európa tekintetében.”

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
linkeloe
2020. május 09. 21:05
És mit szól ehhez a bolgár Riska ?
adonyi29
2020. május 09. 20:48
Ezt tuti nem a szervilis Kendernay írta.
írmag
2020. május 09. 20:05
Hát ezért lépett ki Szél Bernadett (a konvertibilis nulla)?
youngboy
2020. május 09. 19:55
Hát mondjuk ki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!