Hullarablók

2020. május 27. 07:48

A Mi Hazánk politikai haszonszerzésre használja két fiatal tragikus halálát.

2020. május 27. 07:48
Szijártó Imre
Mérce

„Még szinte fel sem száradt a vér a Deák téri aszfaltról, de máris fennhangon szól a szélsőjobboldal hullarablóinak  rikácsolása: »Cigány! Cigány!« A kijárási korlátozások feloldása miatt talán felszabadultnak induló, de végül értelmetlen és megmagyarázhatatlan tragédiába torkolló belvárosi éjszaka eseményei sokkolták a magyar közvéleményt. Két csoport fiatal között eddig tisztázatlan körülmények között konfliktus tört ki, melynek halálos késelés lett a vége. Szurkolói csoportok közzétették, hogy megemlékezést szerveznek, ami ugyan a továbbra is fennálló járványveszély miatt kockázatos lehet, de teljesen normális és érthető reakció, elvégre a két áldozat az ő szubkultúrájuk tagja volt. E gesztus megítélésében most az egyszer nagyvonalúan tekintsünk el attól a sajnálatos körülménytől, hogy a  szurkolói kultúra jelentős része nem mentes a rasszista, homofób és soviniszta politikai üzenetektől, sőt, egyes szektorokban az erőszak sem ritka.

Az, hogy pontosan mi, miért és hogyan történt azon az éjszakán, egyelőre nem köztudomású, és a történtek teljes háttere bizonyára nem is tisztázható. Ebben a helyzetben csábító, de nem bölcs dolog az elhamarkodott magyarázatkeresés és narratívaépítés. Az eseményekre sokféle reakció érkezett, és ahogy várható volt, hamar beindult az online szélsőjobb felületein és fórumain a késelők vélt roma származása miatti rasszista uszítás. Szerintük azért történt a tragédia, mert a »mocskos cigányok ilyenek«. Ez egy magyarázat. A rendőrség közölte, hogy »mindkét társaságnak volt már ügye a rendőrséggel«, és bejárta a sajtót, hogy a fiatalok egy része intézetis. Ebből akaratlanul is kirajzolódik egy másik magyarázat. Kissé úgy is hangzik, mintha csak az aggódó középosztálybeli szülők megnyugtatása lenne a célja. Az ő tisztességgel felnevelt gyerekei bizonyára »nem keveredhetnek ilyen zűrös ügyekbe«.”

(MTI)

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lillll
2020. május 27. 21:45
Ez az a kretén, aki a múltkor azon busongott, hogy a karantén alatt nincs meg az a szabadsága, hogy nem tudja, kit fog aznap leszopni. Egyéb ordas nagy baromságok mellett. Én amúgy nem kedvelem a Mi Hazánkat, de éppenséggel amikor a mércéhez hasonló libsikomcsi nyomorultak mélyen kussoltak ezekről az eseményekről, akkor legalább megemlékezett valaki erről. Egyébként a mérce tükrözi leghűbben a libtard szarháziak szellemi szintjét, ilyen ostoba kretének mellett mindig garantált lesz a Fidesz 2/3.
Welszibard
2020. május 27. 13:27
A gyilkos valóban cigány származású volt, még ha ezt a political correct szabályai szerint nem is szabadna kimondani. Valóban cigány, de fajtájának szégyene, akit minden tisztességes cigány ki kell, hogy vessen maga közül, mert gyilkolt. Akár cigányt gyilkolt az illető, akár magyart. A lényeg a gyilkolás, nem a származás. Ha egy magyar, egy zsidó, vagy egy sváb bűnt követ el, a származása nem lehet felmentő mentség, de súlyosbító körülmény sem. Maga a tett a lényeg, és ebben az esetben a legsúlyosabb az elkövetett bűn: egy másik (fiatal) emberélet kioltása. Ha egy nem cigány követte volna el, akkor is ugyanilyen elítélendő.
Peppa
2020. május 27. 12:59
Te rohadék, nem az a baj, hogy buzeráns vagy, hanem az, hogy aljas. Nem vélhetően roma származásúak voltak az elkövetők, hanem mocskos, ótvar cigányok. Mert tudod, vannak becsületes cigányok. Tehát a mocskos, ótvar jelzők a cigányság egy részére értendők. És igen, fehér középosztálybeli fiatalok ritkán támadnak csoportostul egy vagy két emberre és még ritkábban késelnek halálra másokat. Jól hangzik ez a "volt dolga a rendőrséggel" duma, de pont ezért vagy aljas, mert az, hogy valaki szurkolóként összetűzésbe kerül a rendőrséggel kicsit más, mint az, hogy valaki rettegésben tartja a Deák tér környékét. Ne mentegesd a rohadék gyilkos cigányokat, te szemétláda.
Skankhunt42
2020. május 27. 12:49
"Az, hogy pontosan mi, miért és hogyan történt azon az éjszakán, egyelőre nem köztudomású" Késsel leszúrtak két embert- akiknél nem volt kés. Mi a lényeg ha ez nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!