Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hová tűnt Kim Dzsongun?

2020. május 01. 07:25

Egy vezetőváltás Észak-Koreában biztonsági krízist eredményezne.

2020. május 01. 07:25
Kasznár Attila
Magyar Hírlap

„Hová tűnt Damon Hill? – tette fel az azóta legendává vált kérdését a Forma-1 Magyar Nagydíjának közvetítése során Palik László. És most, huszonhárom évvel később mind többen teszik fel a kérdést: hova tűnt Kim Dzsongun? Egyre több, egymásnak gyakran teljesen ellentmondó hír jelenik meg ugyanis Észak-Korea korlátlan urának, a világ utolsó totalitárius hatalomgyakorlójának egészségi állapotával kapcsolatban. Egyes információk szerint a 36 év körüli diktátor már nincs is az élők sorában, miután egy szívműtét komplikációinak eredményeként életét veszítette. Más hírek szerint lábadozik a beavatkozást követően, de az sem kizárt, hogy vegetatív állapotba került, és így jövőbeni képességei erősen megkérdőjelezhetővé váltak.

Legyen így, vagy legyen úgy, de Kim Dzsongun hatalomból való esetleges kiesése mindenképpen komoly fejtörést eredményezne világszerte. A fő ok pedig nem más, mint az a bizonytalansági faktor, amelyet a hatalomból való távozása okozna. Márpedig a nemzetközi rendszer biztonságának legfontosabb tényezője a bizonytalansági összetevő lehető legnagyobb mértékű minimalizálása.

Ha Un távozna a hatalomból, az soha nem látott méretű hatalmi űrt eredményezne, amely nemcsak Észak-Koreában, de a kelet-ázsiai térség egészében biztonsági krízist indukálna, amelynek hatása világméretű problémák forrásává is válhatna. Ennek oka pedig nem más, mint az utódlás kérdéskörének megoldatlansága. Ami azonban nem meglepetés, hiszen a modern diktatúrák legalapvetőbb problematikája éppen abból a sajátosságukból adódik, hogy nem folytonos rendszerek, amelyekben az utódok hatalomra kerülését semmilyen elv sem szabályozza. Vagyis nem tudni, hogy ha Unnal történik vagy történt valami, akkor ki is lesz, illetve ki lehet az utódja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. május 02. 04:57
Ezt a siránkozást már az apja idejében is eljátszották. Akkor is világvégét vártak az "elemzők" Észak-Koreában. Aztán abszolút simán ment az utódlás.
Csigorin
2020. május 01. 19:33
no ez is irt egy cikket arrol hogy nem tudunk semmit
BőröndÖdön
2020. május 01. 13:26
Csak a pojácának hiányzik...
apika2
2020. május 01. 10:04
Valószínűbb hogy a hős vezető elbújik a vírus elől. Majd előjön ha már nincs vész, és népe élére áll a féreg...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!