Ha az online tér velünk, akkor ki ellenünk?

2020. május 05. 15:05

Nem mondom, hogy lehetetlen, hiszen a székelyek is azt mondják, hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Interjú.

2020. május 05. 15:05
Pesty László
Pesty László
Pesti Srácok.hu

Hogy áll most az aláírásgyűjtés? Van ok a bizakodásra?

Nagyon nehéz erre válaszolni, mert kétféle válasz van a kérdésre. Az egyik verzió, hogy nagyon rosszul állunk, bizonyíthatóan van kétszáztízezer papír alapú aláírásunk, az európai összkép tekintetében ehhez még hozzájöhet néhány száz, vagy ezer, de utóbbi nem számottevő mennyiség. Ezek a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet előtt jöttek össze, és már akkor leadtuk ezeket. A digitális aláírások száma ugyanakkor vasárnap este lépte át a félmilliót. Ha ezeket összeadjuk, akkor is csak hétszáztízezer jött össze a hétvégéig, ami azt jelenti, kétszázkilencvenezer aláírás még hiányzik, utóbbit az EU-s szabály értelmében csütörtök éjfélig kell összeszednünk.

Összejöhet?  

Nem mondom, hogy  lehetetlen, hiszen a székelyek is azt mondják, hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Ha másképp nézzük, akkor viszont nem olyan csúnyák ezek a számok: az aláírásgyűjtés tavaly májusban indult, aztán eltelt kilenc hónap, majd január közepéig összejött a szükséges mennyiség öt százaléka, ami nagyítóval sem látható eredmény. Január második felében aztán már éreztem, hogy ebből nagy baj lehet. Elküldtem kilencven levelet, ami egy folyamatot indított be, lett médiafelülete az egész kezdeményezésnek, kezdett beindulni ténylegesen is a dolog. Ezt már lehetett kampánynak nevezni, majd jött a járvány, ami teljesen tönkretette az addigi koncepciót, aminek az alapja a papír alapú aláírásgyűjtés volt. Elmaradtak a standolások, a személyes megkeresések, a jótékonysági koncertek, meccsek, amelyeket beterveztünk, amelyekre korábban alapoztunk. Húsvéttól csak az online-tevékenységre, megjelenésre koncentráltunk, az kezdeményezés kapott Youtube, Twitter, Instagram, Facebook-csatornát, a zászlóshajó a www.irdala.hu nevű weboldal. Húsvétkor még alacsony volt az online-aláírások száma, az akkori napi ezerről ez vasárnapra hetvenötezerre emelkedett, ez reményre ad okot.

Az utóbbi napokban az tapasztalható a közösségi médiában, hogy egyre többen buzdítanak az aláírásra, közöttük olyan hírességek, akik korábban nem vállaltak ilyen jellegű tevékenységet, vagy olyan, vállaltan baloldali érzelmű emberek, sőt, politikusok, akikről korábban nehezen lehetett feltételezni ilyesmit. Minek köszönhető ez?

A kampány kezdetén még nagyon nehéz volt arról meggyőzni a celebeket, hogy nevüket adják ehhez a kezdeményezéshez, mára azonban már kérés nélkül is tömegesen vállalják, sőt önként osztják, és még agitálnak is. A kampány az online térben elszabadult, és létrehozott egy politikai terméket, amit én nemzeti egyetértésnek nevezek. Egy egy olyan konszenzus, ami harminc éve nem volt Magyarországon. Egyre több ember gondolja úgy, hogy ez a történet »szexi«, ezért lájkolják, megosztják és aláírják. Érdekesség, hogy a kezdeményezés valódi üzenete a kampányban kristályosodott ki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2020. május 07. 13:53
"hiszen a székelyek is azt mondják, hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen" Meg azt is, hogy nincs rossz idő, csak rossz ember. És egy másik szót használnak a "rossz" helyett.
Emmanuel Goldstein
2020. május 07. 11:40
Ennyi erővel a kazárok, morvák vagy az avarok rehabilitálásáért is lehetne aláírást gyűjteni. Nevetséges.
zenitaph
2020. május 06. 09:02
Ez nem lesz sajnos meg az egységfront ellenére és ez nagyon szomorú. Mert tényleg ha egy ilyen -könnyedén megoldható és a székelyeket közvetlenül érintő-ügyben nem sikerül 1 millió aláírást összegyűjteni, akkor hogyan beszéljünk ezután székely autonomiáról? Ez miért nem volt olyan nemzeti ügy, amiért érdemes lett volna az évi 50 Mrd Ft kormányzati támogatásra szánt keretből egyszer kiplakátolni az országot? Vagy Tv spotot berakni a teljes kormányközeli médiában? Hogy van az, hogy a nemzeti konzultációkban visszaküldött kérdőívek száma folyamatosan emelkedik, a kormány szerint 1,3 Millióan küldik vissza és egy ilyen ügyben, akkor ennek a számnak felét sem sikerül 1 év alatt elérni? Sajnálom, de ez teljesen egyértelműen a kormány szégyene és a sajnos ki kell mondani: a hazai és határon túli magyarság szégyene is. Nem hibáztatom Pesty Lacit, naivan belevágott ebbe az erejét meghaladó feladatba, amikor már esélytelen volt.
bpe
2020. május 05. 20:28
"aztán eltelt kilenc hónap" és a gyerek nem született meg.. (halva se, de szinte már.) "Websites prove their identity via certificates, which are valid for a set time period. The certificate for irdala.hu expired on 3/7/2020." bár cache-ből bejön a site, így el lehet érni mégis azt az eu-s oldalt, ahol ez zajlik. (https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative) 639012-nél áll épp a számláló, erre jön a +200e papír alapú, ergo 161e még hiányzik. az irdala.hu-s fiaskó, ami lehet bár átmeneti, mert pár napja még elértem, azért tűnt most fel, mert szó szerint akartam idézni az ott szereplő felhívás adott sorát, ami az eu-ban élő nemzeti kisebbségekre hivatkozik, ebben a (emléxem rá..) sorrendben: "őshonos székelyek, baszkok, katalánok." ehhez képest mindez kb. csak nekünk fontos: Country Statements of Support Threshold Percentage Hungary 494,722 15,750 3141.09% Romania 109,592 24,000 456.63% Slovakia 17,770 9,750 182.26% vs. Spain 825 40,500 2.04% ..én messze nem vagyok olyan rutinos kampányguru(..), mint a pesti, mert eleve nem is vagyok kampányguru, de egy eu-s kezdeményezést ilyen formán managolni, enyhén szólva nem tűnik kellően átgondoltnak. persze a vasárnap esti 500e-hez képest most látszódó 640e után akár még célba is érhet ez, én drukkolok, de csoda lesz. márpedig lehetett volna eleve jobban "irdalni" az online teret is, és helyzetbe lehetett volna hozni az érintett baszk-katalán vonalat is, kellettisvolna, ugyanis az összegyűlt 825 aláírót nagyjából 1db kint (bcn) élő magyar ismerős haveri köre kiadja, de maximum kettőé. mi kifordíthatjuk a világot a sarkaiból helyettük és értük (is), de ez a fenti pesti mondat kb. akkora fiaskónak tűnik, mint az adott úti otthon ügye. ..h ne legyen félreérthető, máshogy mondom: k.nagynak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!