Gyilkosság a BM-kórházban

2020. május 05. 07:24

Péter György halálának körülményei meglehetősen gyanúsak voltak, sőt, mindmáig tisztázatlanok. Ahhoz nem fér kétség, hogy koncepciós eljárás áldozata volt.

2020. május 05. 07:24
Pelle János
Neokohn

„Ortutay Gyula halála után harminckét évvel, 2009-ben kiadott titkos naplójában, több bejegyzés is foglalkozik Péter Györgynek, a Központi Statisztikai Hivatal elnökének titokzatos halálával.

A komoly illegális kommunista múlttal rendelkező közgazdász az 1968 január elsején elindult reform, az »Új Gazdasági Mechanizmus« egyik megalkotója volt. Ügyében a Belügyminisztérium már 1968 márciusában titkos felderítést folytatott, az MSZMP és a kormány akkori vezetőinek engedélyével.

Ellene a vád üzérkedés és deviza bűntett alapos gyanúja volt, ugyanis szenvedélyes numizmatikusként nemesfém érméket gyűjtött és vásárolt, itthon és külföldön is. De azt is rebesgettek róla, hogy »izraeli kém« volt. (Mindez másfél évvel az 1967 június közel-keleti háború után történt, mely nagyobb antiszemita hullámot indított el 1968 tavaszán Lengyelországban, de nálunk is éreztette hatását. Ez ellen Péter György – állítólag – több pártfórumon is tiltakozott.)

A KSH elnökére 1968 december negyedikén terjesztették ki a nyomozást. Felfüggesztették az állásából, de formailag szabadlábon hagyták. Valójában Benkei András akkori belügyminiszter utasítására a BM-kórházban, őrizet alatt ápolták. Péter Györgyöt többször kihallgatták, ő ismételten ártatlannak vallotta magát.

A hivatalos jelentés szerint 1969 január harmadikán éjjel ölte meg magát egy konyhakéssel. Az »öngyilkossági verziót« azonban már akkor sem hitte el senki, Budapesten a legvadabb hírek keltek lábra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. május 06. 07:33
Érdemes elolvasni az eredeti cikket. Péter György elvtárs a híres hírhedt zsidó Pikler família leszármazottja. Polgári jómódban élt, majd beállt a proletárdiktatúra hívei köz, és kommunista lett. Aztán a felszabadulás után pozíciókat kapott, hobbiként érméket, aranyat gyűjtögetett, ez igencsak passzolt a szegény proletárok felszabadításához. Aztán mártír lett, mert ..miért is?
MayorAnna
2020. május 05. 12:21
A dél-finnországi Kotka városában V. I. Lenin szobrára Dávid-csillagot festettek, a szobor talapzatára pedig azt írták, hogy zsidó tömeggyilkos. A finn YLE híradása szerint a garázdaságot az arra járőröző rendőrök vették észre május 1. reggelén. Az YLE honlapján megjelentetett cikk megjegyzi, hogy Lenin 150 évvel ezelőtt április 22-én született, s hogy tavasszal Lenin turkui mellszobrát is lesprézték.
catalina9
2020. május 05. 12:02
A Neokohn Veszprémy, Pelle stb. megpróbálja a zsidókról levakarni a baloldal bűneit. Ez nehéz feladat, ezért megpróbál mártírt faragni belőlük.
Box Hill
2020. május 05. 11:24
A kommunisták specialitása a statisztikusok kinyírása. Az 1937-es népszámlálás adatait sohasem hozták nyilvánosságra. Kravalt és a Központi Statisztikai Hivatal többi felelős tisztviselőjét hazaárulással megvádolták. A Pravda szavaival: elkapták őket, miközben arra esküdtek össze hogy a Szovjetunió lakosságának létszámát csökkentsék. Büntetésük főbelövés volt. Utódaik már nem követték el ezt a hibát. Az 1939-es népszámlálást már részben publikálhatónak ítélték és így kiderült, hogy az új számok az előzőnél több mint 20 millióval többet mutattak. (Iosif G. Dyadkin: Unnatural Deaths in the USSR, 1928-1954, 6.old.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!