Éllovasok maradunk

2020. május 14. 11:14

A járványt megelőzően a gazdasági növekedésben voltunk éllovasok az Európai Unióban és a régióban, és ezt megtartjuk az akciótervvel is.

2020. május 14. 11:14
Putsay Gábor
Magyar Hírlap



 

A napokban fokozatosan, szigorú ütemterv mellett jó néhány hazai vállalkozás és külföldi nagyvállalat, köztük autóipari cégek kezdték újra a működésüket, hiszen a koronavírus-járvány miatt az elmúlt egy–másfél hónapban sokan kényszerültek a termelés felfüggesztésére. Sok területen újra kell indítani a gazdaságot, meg kell védeni a munkahelyeket, sőt újakat kell teremteni, s ezek az újabb munkahelyek leginkább beruházások révén jönnek létre. Ebből adódóan a koronavírus-járvány által okozott gazdasági károk enyhítésében és a gazdaság újraindításában kulcsszerepe van a beruházások ösztönzésének. Mint azt Varga Mihály pénzügyminiszter kifejtette, a munkahelyek megvédése az elsődleges cél, ezért a kormány munkahelymegtartó támogatással, adóintézkedésekkel, kedvező hitelekkel segíti a vállalkozásokat abban, hogy minél kevesebb veszteséggel jussanak túl a járvány okozta válsághelyzeten.

Bár a hazai foglalkoztatottak mintegy hetven százaléka a kis és közepes cégeknél vállal munkát – legalábbis így volt a járvány előtt –, ebben a helyzetben oroszlánrészt vállalhatnak a hazai nagyvállalatok. A kormány által támogatott nagyvállalati beruházási program keretében a következő három évben összességében 315 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg Magyarországon. Ebből adódóan az állami hozzájárulás idén a tervezett huszonöt- helyett negyvenmilliárd forintra emelkedik. Ez a program ugyanakkor nem új keletű, hiszen a még 2015-ben indított nagyvállalati beruházási támogatás az utóbbi évek egyik legeredményesebb befektetésösztönzési programja Magyarországon, amelynek révén eddig 264 milliárd forint értékű beruházás és 2600 új munkahely jött létre. Ezek a fejlesztések ugyanakkor azért is fontosak, mert nemcsak munkahelyeket teremtenek, hanem javítják a termelékenységet az alkalmazott fejlett technológián keresztül, ezáltal hozzájárulhatnak a piac bővüléséhez és a versenyképesség javításához. Utóbbira továbbra is nagy szükség van, hiszen a járvány lecsengésével a magyar gazdaságnak versenyképesnek kell maradnia mind a régióban, mind pedig globális szinten.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2020. május 14. 17:05
ja, éllovasok. Pubi, mennyi lesz a HUF/EUR az év végére?
JohnDoe1984
2020. május 14. 14:03
"2015-ben indított nagyvállalati beruházási támogatás az utóbbi évek egyik legeredményesebb befektetésösztönzési programja Magyarországon, amelynek révén eddig 264 milliárd forint értékű beruházás és 2600 új munkahely jött létre" 264.000.000.000 Forintból 2.600 új munkahelyet teremteni, nekem nem tűnik nagyon nagy hatásfokú programnak. A munkahelyenként 101.000.000 Forint sztem alacsony megtérüléssel bíró állami befektetés...
hini
2020. május 14. 13:58
na,idevezényelték a dékás csürhét ....
jolly77
2020. május 14. 13:22
növekedni az tud, akinek van hova a növekedési mutató mindig fejletlenséget mutat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!