Egy kereszténydemokrata gondolatai járvány idején

2020. május 06. 07:28

A történelem Ura közbeszólt.

2020. május 06. 07:28
Kalmár Ferenc
Magyar Nemzet

„»Mi emberek bonyolult kapcsolatban állunk azzal a világgal, amelyben élünk a miatt a kettősség miatt, hogy a föld fiai és az Isten fiai is vagyunk«, írta Ferenc Pápa 2007 áprilisában Buenos Aires érsekeként egy üzenetben.

Ennek az emberi létről szóló, nagyon tömör, de lényegre törő megfogalmazásnak a szemszögéből érdemes átgondolni az idei járvány tanulságait. »Föld fiai« – és egyben »Isten fiai«-ként logikus lenne, ha az ember, emberiség, mindkét oldalt tekintené, nem hanyagolná el egyiket sem. Egyaránt szüksége van úgy az anyagiakra, mint a lelki »javakra«.

Ezzel szemben, ma olyan valóságos harc folyik a világban melynek egyik pólusán a neoliberális, azt állítja, hogy nincs szükség a vallási gyökerekre, vagyis Istenre, mert maga az ember megteremti a lelki »javakat« így akár Isten helyébe is léphet. A tudomány megtalálja mindenre a választ, az összefüggéseket és ez által urai és irányítói lehetünk annak a világnak melyben élünk.

A jelenlegi helyzet azonban cáfolja e neoliberális tanokat. Rátört a világra egy járvány, mely röpke néhány hét alatt megváltoztatta emberek, nemzetek, országok sorsát, gazdaságát, egyszóval a világ folyását.

A történelem Ura közbeszólt.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ivan Lovaszopik
2020. május 06. 18:07
Isten nem büntetni akar, hanem megmenteni. Ezek a problémák a mi istentelen életünk következményei, melyeket Isten felhasznál arra , hogy megtudjuk, kik vagyunk. Így keresi az elveszettet, mert szeret.
péterx
2020. május 06. 10:42
Az ember elvileg és soha nem léphet Isten helyére, mert teremtmény. Isten előbb van, s a létközlése ALAP-ján kell mindenkinek választania, mivé akar lenni? Isten barátja vagy ellenfele? Így a járvány idején csak az lett erőteljesebben tapasztalható, ami mindig érvényes.
Emmanuel Goldstein
2020. május 06. 10:15
A vírus nem válogat: keresztényt, muszlimot, zsidót, buddhistát, hindut, taoistát, sintoistát, konfucionistát, szikhet, zoroasztriánust, sámánistát, agnosztikust, ateistát egyaránt leterít. Kortól, nemtől, státusztól függetlenül. Már önmagában ez a tény cáfolja az összes istenérvet.
szeekely
2020. május 06. 09:33
"A történelem Ura közbeszólt." Az orthodox zsido rabbik deklaraltak, hogy a CoVid az O istenuk buntetese az emberiseg ellen. Marpedig az O istenuknek ki mas dirigalhatna, mint Ok maguk? Lol Az egesz oszovetsegi irodalom arrol szol, hogy hogyan kell manipulalni, kontrollalni a Yahweh nevu isten-kepzodmenyt, ami egyebkent a judaizmus szabadalmi joggal vedett tulajdona, sajatosan soviniszta celok erdekeben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!