A 130 éves munkásünnep aktuálisabb, mint valaha

2020. május 01. 10:22

A munkás szó tartalma persze másfél évszázad alatt alaposan megváltozott az egész világon.

2020. május 01. 10:22
Schiffer András
Schiffer András
Facebook

„130 évvel ezelőtt az akkor huszonöt éves ükapám és még hatvanezren – vörös zászlókkal és »8 órai munka, 8 órai szórakozás, 8 órai nyugalom« jelszóval – végigvonultak a városon, majd nagygyűlést tartottak a Városligetben. Ez volt az első munkásünnep Magyarországon.

A munkás szó tartalma persze másfél évszázad alatt alaposan megváltozott az egész világon. A XX. század második felétől ráadásul előbb a munkásokra hivatkozva vezettek be diktatúrát Magyarországon, majd amikor az bedőlt, a baloldalra hivatkozva magánosítottak mindent, amit magánosítani lehetett és szolgáltatták ki az országot a nemzetközi nagytőkének. Ettől még a kizsákmányolás a mai rendszernek szerves része.

S amikor a »nemzeti nagytőke« felfüggeszti a munkajogot: a 130 éves munkásünnep aktuálisabb, mint valaha.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2020. május 03. 15:11
A szocdem fertőzöttség a kommunista kiáltványtól elkezdve a végletes kétségek megjelenítési fóruma. Sehonnan sehova nem vezet, abba kell hagyni a szekszervezetekkel (eladósorba kerülés szellemi kényszerével együtt). É r t e l m e t l e n!
Senye Péter
2020. május 03. 13:02
A munkásokból szolgáltatásokat végzők lettek. A munkásosztály is felszívódott.
Gullwing
2020. május 03. 12:03
Akik a munkásokról papolnak rendszerint azok szarják szájon a papolásuk tárgyát.
nempolitizálok
2020. május 02. 19:11
Hornék 94-ben úgy döntöttek, hogy megszüntetik a szakszervezeti szavazást, ha valaki emlékszik, 90-ben erről is volt szavazás és az állami támogatást és szakszervezeti vagyont a létszám alapján osztják el. Ezzel nem csak egy demokratikus lehetőséget szüntettek meg, de MSZOSZ-ben csücsülő elvtársaik továbbélését is tudták biztosítani. Akik a legjobban rákapáltak, azok a munkások voltak, hiszen szavazás hiányában az érdekképviseletnek sem volt sok értelme, nem is tették. Ekkoriban kezdett el nőni a munkanélküliség és kezdett el csökkenni a reáljövedelem, amelyek "csúcspontja" 2010-11 volt. Ellenpélda a csehek, ahol az munkás-érdekvédelem 89 óta nagyon erős, igaz, ők kommunistáikat kitiltották a tulajdonlásból és a médiából is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!