Ez már választási autokrácia

2020. április 01. 08:37

A választási autokráciákban többpárti parlamenti választásokat tartanak, és a rendszer demokráciának látszik. Interjú.

2020. április 01. 08:37
Staffan Lindberg
Népszava

Ön szerint a járvány javítani vagy rontani fog a jogállam és a demokrácia helyzetén Európában és a világon?

Rövid távon rontani fog, és majdnem teljesen biztos vagyok benne, hogy még közép- és hosszútávon is. Erre példa Magyarország, ahol Orbán Viktor kormányfő olyan felhatalmazási jogszabálycsomagot fogadtatott el a parlamenttel, amely nem feltétlenül csak a veszélyhelyzet idejére szól. De számos más példát is tudok hozni: jellemző, ahogyan az izraeli kormányfő igyekszik kiiktatni a demokráciát, vagy ahogy Malawiban és Zambiában kihirdették a rendkívüli helyzetet, miközben egyetlen koronavírusos beteg sincs az országban. A drasztikus intézkedések egyik célja, hogy a hatalmon lévők a helyükön maradhassanak. Aggályos, hogy sok kormány nagyon messzire ment, és túlzott korlátozó döntéseket hozott.

Idei jelentésükben az a mellbevágó megállapítás szerepel, hogy Magyarország az Európai Unió egyetlen nem demokratikus tagállama. Hogyan jutottak erre a következtetésre?

Kutatóintézetünk, a V-Dem 180 ország több mint 3 ezer tudományos kutatójának és szakértőjének a munkájára támaszkodik. A hatalmas hálózat adatokat gyűjt, ezek alapján értékeljük, rangsoroljuk a világ majdnem minden országát. A szakértők közlései alapján azt láttuk, hogy az utóbbi csaknem tíz évben drámai visszaesés történt Magyarországon a médiaszabadság és az egyesülési szabadság érvényesülése terén. Leginkább ez a két fejlemény húzza le a demokratikus teljesítményt. De a fékek és ellensúlyok rendszere sem működik megfelelően, például ha azt vizsgáljuk, hogy a törvényhozás valójában mennyire tudja elszámoltatni Orbán Viktort és kormányát.

Tanulmányukban választási autokráciának nevezik Magyarországot. Ez mit jelent?

A választási autokráciákban többpárti parlamenti választásokat tartanak, és a rendszer demokráciának látszik. Fellelhető a demokrácia számos intézménye, de a gyakorlatban ezek nem, vagy korlátozottan működnek. Magyarországon annyira elfojtják a szólásszabadságot, a médiaszabadságot és akadályozzák civil szervezetek működését, hogy a politikai rendszer többé nem tekinthető választási demokráciának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2020. április 01. 15:25
Lindberg elvtárs! Neked fogalmi zavaraid vannak és azok óriásiak. Éppen azt akarod velünk elhitetni mintha Orbánt meg a kormányát valami földöntúli hatalom bízta volna meg a kormányzással. Te nem tudod mit beszélsz!! AKKOR LEÍROM NAGYBETŰKKEL, HOGY LÁSD ÉS REMÉLEM EL MERED MONDANI KUTATÓINTÉZETED/?/ MINDEN TAGJÁNAK. A FIDESZT ÉS ORBÁN KORMÁNYAIT H Á R O M S Z O R 2/3-DAL VÁLASZTOTTA MEG A M A G Y A R N É P!! EZ A DEMOKRÁCIA ÉS NEM AZ AMIT TE ITT MAKOGSZ!!!!!!
Amerigo
2020. április 01. 14:53
Ki ez a fuckface, azonkívűl, hogy a soros libtardált seggnyaló?
civis72
2020. április 01. 13:58
szóval , ha jól értem ...akkor van demokrácia , ha nem érvényesül a többség akarata ...
Csomorkany
2020. április 01. 13:55
Nézem, hogy Erdogan volt-e már a listában. NEM VOLT, hurrá, ezt elfogadom az alábbi, csak az eredeti cikkben elérhető mondat miatt: "Az adatokból látjuk, hogy a magyar átalakulás mennyire követi például a törökországit." Tehát: Orbán olyan, mint - Isten - hülyegyerek a búgócsigával - Caesar - Károly Róbert - Mária Terézia - a Fülöp-szigeteki bennszülöttek - Tisza Kálmán - Mussolini - Horthy - Imrédy - Hitler - Göbbels - Sztójay Döme - Sztálin - Rákosi - Kádár - Polpot - Ceausescu - Torgyán József - Kim Dzsong Ul - Putyin - Erdogan - Trump elnök - Denerys Targayren
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!