Elvonult a világ végére, és a világ elkísérte oda – Chrudinák Alajos emlékére

2020. április 01. 15:39

Chrudinák Alajos egyetlen élet alatt többet látott a világból, mint mi nagyon sokan együttvéve.

2020. április 01. 15:39
Földi Ádám
egy.hu

„Tele vagyok kétségekkel, miközben ezeket a sorokat írom. Szeretnék méltó lenni a feladatra, és csak remélem, hogy elfogadná tőlem ezt az írást. Látná szándékom, hiszen ő szinte mindent látott.

Chrudinák Alajos egyetlen élet alatt többet látott a világból, mint mi nagyon sokan együttvéve.

Az én szemem látja a tájat, látja az embereket, az övé pedig látta ezek mögött azokat a jellemzőket, melyek mozgatóerőként a jelent történelemmé formálják. Olyan adomány ez, melynek terhét nem akárki képes egy életen át méltósággal, hittel és alázattal cipelni.

Emlékszem, mikor először ült le a nappalinkban. Elsős egyetemista voltam és alig mertem megszólalni. Mikor kiderült, hogy érdekelnek a társadalomtudományok, hogy az egyik szakom a politológia, felcsillant a szeme. Megkérdezte, hogy milyen nyelveken beszélek. Én szemlesütve feleltem, hogy egy kicsit angolul. »A nyelv az nagyon fontos, ha át akarod látni, ami a világban történik« – mondta. Sok év telt el azóta, és be kell vallanom magamnak, kicsit neki is, hogy eddig nem voltam elég bátor.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
G r o s w e n o r2
2020. április 03. 19:32
Legenda
zazriveczazseni
2020. április 02. 07:41
Egy elhunytról vagy jót vagy semmit, semmit.
Zsusztina
2020. április 02. 05:49
Háááát ... Jól megvolt a hazai és szovjet elftikkel is. Ez is hozzátartozik az igazsághoz. És a kis faluba való visszavonulás meg a legnormálisabb, amit egy nyugdíjas tehet. Sőt, sok fiatal is ezt teszi a családjával. Túl van misztifikálva Chrudinák. Akárhogy is nézzük, a kádárizmus csalfa szabadságának egy közismert aktorja volt.
Hóvirágcsempész
2020. április 02. 01:17
Nem Havas Henrikeket kellene " tanárurazni " , mert mindegyik fasszopó geci . Chrudinák Alajos lett volna egy igazi tanár .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!