Elkerülte Magyarország a fertőzés világszerte látott ugrásszerű növekedését

2020. április 20. 07:39

Magyarország nagyon jól teszi, ha biztosítja a maximális kapacitást szükség esetére, de van remény arra, hogy nem lesz szükség erre a maximum kapacitásra. Interjú.

2020. április 20. 07:39
Ledia Lazeri
Klubrádió

„Miután a kormány elrendelte, hogy az ágykapacitások 60%-át szabadítsák fel a kórházakban, azt hiszem, mindenki arra következtet, hogy a járvány java, a legnehezebb szakasz még hátravan. Ön is így látja?

Nézze, ezt a hatóságok mondják, hajlok arra, hogy higgyek nekik. Ők azzal érvelnek, hogy szükség van a kapacitások növelésére, mert arra számítanak, hogy megnő a fertőzések száma. Nos, amit mi látunk: nem növekszik a megbetegedések száma exponenciálisan, ahogy szinte mindenhol. Naponta kevesebb, mint 10%-kal nő az esetek száma, ami tehát nagyon messze van az exponenciális növekedéstől. Viszont, ha ez bekövetkezne, akkor lesz elég kórházi ágy.

Akkor ezzel azt is mondja, mit sokan mások is, hogy túl sok ez a 60%-os ágykiürítés?

Nem, nem. Azt nem mondom, de azt igen, hogy nagyon ismeretlen utakra evezünk. Inkább úgy fogalmaznék, hogy nem kell attól tartanunk, hogyha naponta duplájára vagy 200%-kal növekedne a fertőzések aránya, akkor nincs elég betegágy. De ettől nagyon messze van Magyarország. De azért hozzátenném, hogy mivel újfajta vírussal van dolgunk, minden ország másképp reagál rá annak függvényében, hogy például milyen az adott térség demográfiája, stb. Ezért Magyarország nagyon jól teszi, ha biztosítja a maximális kapacitást szükség esetére. De van remény arra, hogy nem lesz szükség erre a maximum kapacitásra.

Szóval azt is mondja, nem tudjuk, mikor következik be a legrosszabb? Ön szerint akár el is kerülheti Magyarország a fertőzések exponenciális növekedését?

Azt gondolom, már el is kerülte. A többi országgal való összevetés is azt mutatja. Hisz hat hét telt el a fertőzés kitörése óta. Tehát az adatok arra engednek következtetni, hogy Magyarországnak sikerült menedzselnie, hogy elkerülje az exponenciális növekedést.

A fertőzésekről, megbetegedésekről, a halálesetekről ismert számokat, statisztikai adatokat ön korrektnek tartja?

Ha a WHO oldalán ellenőrzi a statisztikai adatokat, akkor összehasonlítva a többiekkel, láthatja, hogy alacsonyabb mutatókat produkált.

Meglepően alacsonyakat!

Így van, és ez alapján is állíthatjuk, hogy nem következett be az exponenciális növekedés az eltelt hosszú időszak ellenére sem.

Akkor ebből arra is következtethetünk, hogy lassan véget érhet a közösségi távolságtartás időszaka, »Maradj otthon« időszaka és akár vissza is zökkenhet az élet a régi kerékvágásba?

Egyelőre nincs a WHO európai szervezetének kidolgozott stratégiája erre, de már dolgozunk egy ideje ezen, és a tagállamokkal egyeztetünk. Arra számítunk, hogy a hétvégén már lesz is egy úgynevezett átmeneti – a leállástól az újraindításig szóló – stratégiánk, amit megosztunk és bejelentünk közösen. S aminek a lényege a fokozatosság, a fertőzéses esetek pontos nyomonkövetése, és a velük kapcsolatban állóké is.  Az nagyon fontos, hogy az adott ország egészségügyi rendszere tesztelni tudja, beazonosítani, majd pedig izolálni tudja a fertőzötteket. Persze az, hogy melyik ország, milyen tempót követ, hogy a szigorításokon mikor lazít, hogy mikor oldja fel a korlátozásokat – az minden tagállam saját döntéskörébe tartozik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zazriveczazseni
2020. április 21. 14:46
Hajrá Fidesz! Éljen a kormány! Éljen és virágozzék Magyarország és Törökország megbonthatatlan barátsága! Éljen országunk első számú vezetője! Éljen a kormánypárt egész vezetése! Éljenek azok akik becsapják az országot! Éljen az éljen!
sors
2020. április 21. 12:11
Én azért már számítanék a napi 10-20 új beteg felfedezésére, amíg ez napi 60-120 között van, addig nem annyira jó a helyzet. És főleg nem jó a 10 % feletti halálozás. Amúgy nyilván nem olasz meg spanyol történet a magyar, de én ennél kisebb hatásra számítottam itthon, így azért már minket is rendesen elkapott ez a nyavaja.
figyelő4322
2020. április 21. 03:23
Még csak egy-két hasonló hír, és komoly remény lehet arra, hogy a neoliberális, neomarxista, neogazember, neosz@rházi ellenzék kollektív gutaütést kaphat!
o.92.06
2020. április 20. 17:19
Pont most értettem meg, hogy azért jönnek a komcsi-libsi torzszülöttek ezzel a biztosan kozmetikázott és elhazudott adatokat kapunk a kormánytól, mert ebben az esetben ők csupán magukból indulnak ki, ők hazudnak/hazudtak folyamatosan, nem is tudják elképzelni, hogy más nem az ő módszereik szerint tevékenykedik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!