Béresek Európája

2020. április 21. 07:08

Az Unió politikai közgondolkodása alapvetően a hatalom, a szerzés és a birtoklás hármasán alapul.

2020. április 21. 07:08
Kiss Antal
Magyar Hírlap

„»Több elemből összeállított tárgy részeinek szilárd egybekapcsolására, összeerősítésére való, alkalmas, pontosan egymáshoz illő kiemelkedés, illetve bemélyedés a tárgy elemein« – igazít el bennünket A magyar nyelv értelmező szótára az ereszték szó kapcsán.

Azt hiszem, ezzel a definícióval fején találtuk a szöget a mai, nagy európai (uniós) valóság kapcsán. Egybekapcsolás, összeerősítés, egymáshoz illeszkedés, na, az nincs. A közösség országai közül talán kicsit azok állnak jobban, ahol pásztorok és nem béresek vigyázzák a rájuk bízottakat egy nagy uniós épület omladozó tetőzete alatt. Mindenhonnan veszély leselkedik, kívül, belül, nincs mérlegelésre idő, ha jön a farkas, akkor nem a béresek kiabálására, hanem a pásztorok határozottságára van szükség.

Elcsendesült Európa, az emberek visszahúzódtak házaikba, kezd helyreállni a rend – ha sok helyütt nem is könnyű a rohanó világ által felzaklatott, most csendbe, békességbe, asztalhoz ültetett családi együttlét. Mégis van. Van anya, apa, gyerek, nagyszülő, dédi. Van idő, mert visszanyerte az értelmét. Az egy óra megint hatvan perc lett, ami nem munkában töltve sok, hanem együtt töltve lesz kevés.

Persze nem mindenütt idilli a helyzet, nem mindenütt zökkenőmentes az élet a négy fal között. »Ezekben a hetekben sok millió ember élete változott meg egészen váratlanul. Sokak számára az otthonmaradás az elmélkedésnek, a féktelenné vált életritmus megállításának, a szeretteikkel való együttlétnek, a társaságuk felett érzett örömnek a lehetőségét hozta el. Ám sokak számára ez a bizonytalannak mutatkozó jövő, a fenyegető munkahelyelvesztés és a jelen válság által kiváltott, egyéb következmények miatt érzett aggódás ideje« – mondta húsvéti Urbi et Orbi áldása előtt Ferenc pápa. Fogalmazzunk röviden, a »nyájban« még a legerősebbek között is ott a nyugtalanság, riadalom, sokakban félelem, szorongás. Ilyenkor kellenek a pásztorok egy-egy közösség élére, mert a béres, a bérenc elszalad. A pásztor, ha jön a farkas, előveszi az ólmosbotot vagy a fokost, és felhagy minden közösséget érintő vitával, sutba dobja vagy épp a farkas fejéhez vágja az aktuális társadalomfilozófiai viták vaskos köteteit. Neki az a fontos, hogy a rábízottak épségben megússzák a támadást.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
johannsebastian
2020. április 23. 13:19
Bergoglio nem pásztor. A mi pásztorunk II. János Pál.
aleb19
2020. április 21. 10:13
eu-t a potyaztatas tartja ossze...a felperiferian az eppen uralkodo elitet engedik lopni ...erre vannak kitalalva az eu tmogatasok modozatai...sokkal hatekonyabb lenne az eu csak kamattagatast adna a cegeknek, de igy nem lehetne ellopni az eu penzeket
matykox
2020. április 21. 08:43
Az írás példázata találó. Finom és udvarias fogalmazása az internecc beszédhez szokott környezetben nem fog nagy visszhangot kelteni, pedig plasztikusan foglalja össze sok - sok tünet okát és eredetét. A Missa pro defunctorist el lehet mondani az EU-ért, hogy Európa föltámadhasson.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!