Árnyékból a fényre

2020. április 15. 08:39

A magyar miniszterelnök szokásos évértékelőjében, 2020. február 16-án említésre sem méltatta a járványt.

2020. április 15. 08:39
Csillag István
Csillag István
Népszava

„A koronavírus járvány központjában, Vuhanban 2020. január 24-én a járvány halottainak száma már száz fölött járt, amikor a magyar külügyminiszter Ferihegyen nagy örömmel köszöntötte a kínai Hainan légitársaság újra megnyitott, hetente kétszer Budapest és Csunking között közlekedő légijáratát. Ugyanezen a napon hivatalos közleményben jelentette ki, hogy a járványnak nincs magyar áldozata.

Alig másfél hónap múlva, március 3-án telefonon fejezte ki kínai kollégájának a szolidaritását, igaz, ekkor már több ezer volt a kínai halottak és több tízezer a járványban megbetegedettek száma, sőt az első két magyar is megbetegedett. Március 8-án Észak-Olaszország valamennyi településén kijárási korlátozást és a gazdasági tevékenységek felfüggesztését rendelte el az olasz miniszterelnök. Március 16-tól Európa szinte valamennyi országában volt már korlátozás, amire a magyar külügyminiszter közleményben figyelmeztette az állampolgárokat, amit néhány órán belül a magyar határzár bejelentése követett.
Az európai kormányok viszonylag gyorsan, már március elején (pl. a német gazdasági miniszter március 1-jén) belátták, hogy a korlátozás milyen gazdasági következményekkel jár. Ezért napokkal a kijárási korlátozások elrendelése után bevezették a 2009-es válság idején alkalmazott németországi megoldást, a rövidített munkaidő miatti bérkiesés átvállalását (kurzarbeit).
A magyar miniszterelnök szokásos évértékelőjében, 2020. február 16-án említésre sem méltatta a járványt, végig az elért nagyszerű eredményekről (a legjobb tíz év van mögöttünk a Trianon óta eltelt száz évből) és az előttünk álló dicsőséges felzárkózásról beszélt, pedig ekkor már az ENSZ egészségügyi szervezete felszólította a világ kormányait a cselekvésre. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara március 10-én tartott évadnyitó ülésén azonban már egy zavarodott miniszterelnököt hallhattunk, aki ugyan folytatta a dicsteljes öntetszelgő feldicsérést, de meglengette a »Vesztegzár a Grand hotelben« című Rejtő Jenő könyv visszatérő mondatát is, amikor figyelmeztetett: mindenki őrizze meg a nyugalmát, a kormány fenntartja a rendet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2020. április 15. 18:24
"A magyar miniszterelnök szokásos évértékelőjében, 2020. február 16-án említésre sem méltatta a járványt" Majd megemlíti 2021-ben, amikor a 2020-as évet értékeli.
toef36
2020. április 15. 17:02
Cs. István milyen okos...! Mindig is ilyen volt...! Miniszterként is...!
jantar
2020. április 15. 15:39
Te tényleg zavarodott vagy Kis Csillag.
Jason Bourne
2020. április 15. 15:17
Már csak az a farok hiányzott. A PPP-s autópályaépítő, pénzeltüntető mágus. Hát nem vitt még el a Sátán?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!