Zoli bácsi kérdése

2020. március 04. 10:55

A civilizált, demokratikus világ konzervatív szárnyának viselkedéséből az látszik, hogy a 30-as évek szelleme kísért.

2020. március 04. 10:55
Charles Gati
Népszava

„Zoli bácsi kérdése ma is időszerű. Túl sokan nem értik, hogy az önkényuralom új híveivel sem lehet egyezkedni. Túl sokan nem reagálnak a settengő veszélyre. Miért van az, hogy alig néhány kivétellel az egész Republikánus Párt behódolt Trump elnöknek? A texasi republikánus szenátor, akinek az apját Trump John F. Kennedy meggyilkolásával vádolta, most Trump hódolói közé tartozik. A floridai republikánus szenátor, akit a 2016-os kampányban Trump »kis Marco«-ként becézett (és a nemi képességeit fitymálta!) most kitartó támogatója a Fehér Ház demagóg lakójának. Nem értik, hogy Trump előbb-utóbb velük is elbánik?

És hol vannak Orbán konzervatív ellenfelei, a félreállított vagy lefokozott fideszesek? Mit szólnak külpolitikájához az európai integráció és az atlanti szövetség egykori támogatói? Az EPP-hez intézett memorandumát Nyugaton már nem kritika, hanem röhej fogadja. Ki ez a mohón ambiciózus, valaha oly értelmes politikus, kérdik, aki most már egész Európát a saját képére akarja formálni, s közben lerombolja hazája hírnevét?

Nem naivitás ez már, Zoli bácsi, hanem gyávaság. A civilizált, demokratikus világ konzervatív szárnya egy politikai katasztrófa küszöbén állva tudja, hogy nagy baj van, és még több lesz, de vagy fél elveszteni kisebb-nagyobb előnyeit, vagy azt hiszi, hogy a liberális-szocdem alternatíva rosszabb. Más szóval a 30-as évek szelleme kísért. A konzervatívok többsége akkor is beadta a derekát a demagóg szélsőjobbnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizesnyolcas
2020. március 04. 21:49
"settengő"? Talán settenkedő vagy sürdöngő?
Bástyaelvtárs
2020. március 04. 21:01
Egy színvonalas kivalo cikk ill. írás C.G tól ! Tűpontosan értékeli a konzervatív széljobbos veszélyt ami rombolja nemcsak Mo ot de az usa t is. A fidesznácik egyetlen értékelhető hozzászólst nem tudtak hozzáböfögni, ez is sokat elárul :) Rendesen a tyúkszemére léptek a birkáknak... Mindenesetre nem Gati az első aki rámutatott, h a 30 as évek leghazugabb üzeneteit kajálják be az erre vevő lebutított "hazafiak"
zsanett-kúnrum
2020. március 04. 19:16
Már harminc éve a harmincas évek az örökzöld
Box Hill
2020. március 04. 18:55
Az 1918-ban alapított Magyarországi Kommunisták Pártjának első Központi Bizottsága tizenöt tagjából legalább tíz volt zsidó. Az 1919-es Tanácsköztársaság 200 legmagasabb tisztségviselőjének három-negyede volt zsidó. Kun Bélától Gerő Ernőig a Kommunista Párt minden főtitkára zsidó volt. Ezért a legtöbb megbízható káder, akik rendelkezésre álltak 1944-45-ben zsidó háttérrel rendelkeztek és ez igaz volt nem csak a moszkovitákra, hanem a hazai kommunistákra is. (101.old.) Az ezért kialakuló antiszemitizmus a háború utáni Magyarországon különbözött a korábbiakban kifejezésre kerülőktől annyiban, hogy ez most lényegében, ha nem is kizárólagosan az új zsidók ellen irányult, akik kemények, nem megbocsátók és bosszúállók voltak, valamint a zsidó politikai hatalom ellen, amit a Kommunista Párt jelentett. (Charles Gati: Hungary and the Soviet Bloc, Duke University Press, 1986)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!