Példátlan EU-s döntés a koronavírus miatt: Magyarország is hatalmas összegekhez jut

2020. március 14. 22:18

A tagállamok kezébe adják a pénzt, hogy arra költsék, amire most a koronavírus elleni válságkezelés érdekében a leginkább szükség van már rövid távon.

2020. március 14. 22:18
Weinhardt Attila
Portfolio
„Olyan horderejű döntéseket jelentett be most az Európai Bizottság a koronavírus miatti válságkezelés támogatására, amelyekre még a 2008-2009-es globális pénz- és tőkepiaci válság során sem volt példa.

Példátlan átcsoportosítás

Az intézkedések lényege, hogy maximális rugalmassággal kezelik az állami támogatási és költségvetési költekezési szabályokat, és ami rövid távon még ennél is fontosabb: hatalmas EU-pénzeket csoportosítanak át a tagállamok részére a közös költségvetésből. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusból még fel nem használt 29 milliárd eurónyi kohéziós pénzt a koronavírus elleni küzdelemre lehet költeni, sőt, nem kell visszafizetni a közös kasszába további 8 milliárd eurót a tagállamoknak, ami júniusig lett volna esedékes.

EBBŐL AZ ÖSSZESEN 37 MILLIÁRD EURÓS EU-S PÉNZBŐL AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZERT LEHET MEGERŐSÍTENI, MASZKOKAT, LÉLEGEZTETŐ GÉPEKET LEHET VENNI, BAJBA JUTOTT CÉGEKNEK LEHET NYÚJTANI FORRÁSOKAT BELŐLE ÉS RÖVID TÁVÚ FOGLALKOZTATÁSI FORMÁK FINANSZÍROZÁSÁRA IS LEHET BELŐLE KÖLTENI.

Ez igen nagy változás: az uniós pályázati rendszer végigfuttatása helyett tehát a tagállamok kezébe adják a pénzt, hogy arra költsék, amire most a koronavírus elleni válságkezelés érdekében a leginkább szükség van már rövid távon. Ezzel a huszárvágással a magyar költségvetés mozgástere is rögtön jócskán kibővül, amely mozgástér egy idei recesszió mellet minimálisra csökkenne – ahogy azt ebben a szerdai elemzésünkben levezettük.

Egyelőre nehéz azt megmondani, hogy Magyarország pontosan mekkora összeget használhat így fel ezekkel a felpuhított szabályokkal, de valószínűleg több milliárd eurós tételről lehet szó. Ez összhangban van azzal a nagyságrenddel, amit Orbán Viktor kormányfő a keddi kamarai borúlátó beszédében vázolt, mint a gazdaság újraindításához szükséges forrástömeg.

Ha csak abból indulunk ki, hogy a legnagyobb gazdaságfejlesztési programunkban, a GINOP-ban a minap az az ígéret hangzott el, hogy három ok miatt őszig még 800-1000 milliárd forintos keretösszegű pályázati csomag jelenik meg, akkor ez kapásból 3 milliárd eurós nagyságrendet jelent. Emellett több más Operatív Programban is vannak még olyan pályázati tételek, amelyeket idén akartak volna még meghirdetni, de valószínűleg most az új rugalmas lehetőségek miatt átcsoportosítják (amennyiben az új szabályok engedik és szükséges ekkora forrástömeg a koronavírus elleni küzdelemre).

Fontos persze hozzátenni, hogy

EZ NEM PLUSZ EU-S PÉNZ, HANEM AZ ELŐRE MEGÍGÉRT, DE EDDIG MÉG FEL NEM HASZNÁLT PÉNZEK ÁTCSOPORTOSÍTÁSA A KORONAVÍRUS ELLENI KÜZDELEMRE. ÍGY TEHÁT A GAZDASÁG MÁS RÉSZÉRŐL MAJD HIÁNYOZNI FOGNAK, DE MÉG ÍGY IS NAGYON JÓL JÖNNEK A VÉSZHELYZETBEN.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 208 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alap
2020. április 08. 10:52
TÖBB SZÁZ EMBER MUNKAVISZONYÁT SZÜNTETETTÉK MEG AZ ELVONT, POTON ÖSSZEGŰ PÉNZEKKEL (ÉRTSD: KEVESEBB, MINT 100 MILLIÓ FORINT TÖBB SZÁZ EMBER EGY ÉVES MUNKAVISZONYÁRA), MIKÖZBEN 2 MILLIÁRDOT KÖLT MÁR MEGINT A KÜLÜGY AUTÓK FELVÁSÁRLÁSÁRA, MERT AZ AZTÁN MOST MARHÁRA SZÜKSÉGES.... :@ :@ """""""Taps!!!!!"""""""
civis72
2020. március 15. 19:03
a gyurcsányparaziták agyvérzést kapnak
Karácsony Szilvi
2020. március 15. 18:42
No csak most kezd majd örjöngeni fleto és felesége, a momentumos genyók és egyáltalán a komcsi- liberálnáci maffiabanda, hogy miért nem ők oszthatják el a pénzt és így a felét el tudnák osztogatni maguk közt. Kapnának belőle a panoptikumi elvtársak is. Ursula asszony újabb a doktorminiszterelnökurat mószeroló levélre számíthat. Remélem Ursula asszony és sok EU-s képviselő ki fogja már röhögni ezeket az idióta erólködőket.
puszika
2020. március 15. 16:21
Ne sírj Weinhardt elvtárs! Ismét rúgtatok egy nagy luftot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!