Miért titok Magyarországon az, hogy hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg a vírussal?

2020. március 30. 08:54

A magyar egészségügy jelen pillanatban nem érte el az intenzív osztályok kapacitásának a határát.

2020. március 30. 08:54
Haszán Zoltán
444.hu

„Nagyon katonás mostanában a kormányfő kommunikációja, próbálkozzunk mi is ezzel. Orvosaink, ápolóink a frontvonalban harcolnak, állapotukról központi tájékoztatás nincs. Másról se nagyon, de az egészségügyi dolgozók kulcsfontosságúak ezekben a hetekben, hónapokban. Mindenhol a világon a koronavírus járvány legfontosabb kérdése, hogy hogyan tudják kezelni a kórházak az intenzív ellátást igénylő fertőzöttek hirtelen jövő hullámát.  

A működőképesség fenntartása a megfelelő mennyiségű lélegeztetőgép és egyéb eszközök mellett leginkább az egészségügyi dolgozókon múlik. (Lovas András, a Szegedi Tudományegyetem aneszteziológusa és intenzív terápiás szakorvosa nemrég elmagyarázta, egyetlen COVID–19-beteg felügyelete akár 30 fős stábot is igényelhet.) Olaszországi, de egyre inkább spanyol és francia tapasztalat is, hogy gyorsan nagyon kevésnek bizonyul az intenzív osztályok kapacitása, és emberfeletti munkát végeznek az elcsigázott orvosok, ápolók is. A magyar egészségügy jelen pillanatban nem érte el az intenzív osztályok kapacitásának a határát, de a fenyegető veszélyt Orbán Viktor is pontosan látja. A miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjújában így vetítette előre az egészségügyre váró kihívást:

»Én úgy látom, hogy amikor a csúcsterhelés lesz – most még nem vagyunk itt –, tehát a járvány terjed, és a csúcs felé haladunk, a tetőpont felé haladunk, amikor oda el fogunk érni, akkor körülbelül a tízszeres terhelésnek lesz kitéve a magyar egészségügy, mint a normális, nem háborús, hanem békeállapotban szokott. Tehát egy tízszeres terhelést kell kibírnia az egészségügynek anyagban, ágyban, lélegeztetőkészülékben, orvosban, ápolónőben.«

Tiszta beszéd. Ahogy az is, hogy a kulcsszereplők, az egészségügyi dolgozók milyen veszélynek vannak kitéve.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kardinális
2020. március 31. 12:45
Orvos látott már?
Tatulus
2020. március 30. 20:44
444 -Hány egészségügyi dolgozó fertőzött? Válasz - X 444 - Név szerint? 444 másnap - néhány nap és nem lesz se orvos, se nővér a kórházakban! Na, ezért nem értem, mi a f..sz közük van hozzá? A rémhírterjesztő banda tagjainak!
Amerigo
2020. március 30. 16:20
Én meg azt hiányolom, hogy nem tudjuk, hogy a 444.hu-nál hány sajátos nemi identitású médiamunkás van? Elég finoman fogalmaztam?
röviden
2020. március 30. 16:05
Fordítsuk meg a kérdést: a transzparenciamániásokon kívül kinek fontos, ki gyógyul gyorsabban, ki szerez immunitást, ha ismeri ezt a számot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!