Mennyit érnek az iskolabezárások?

2020. március 10. 11:46

A vasutassztrájkok szintén jelentősen csökkentik a vírusok terjedését.

2020. március 10. 11:46
Koren Miklós
Index

„Az iskolai szünetek az influenzaszerű megbetegedések előfordulását a gyerekek között kb. egyharmadával csökkentik a szünetet követő hetekben. A hatás meglehetősen tartós, még négy hét után is jelentkezik, amikor az iskola pedig már újrakezdődött. A felnőttek körében is csökkennek az influenzaszerű megbetegedések 20-25 százalékkal, hiszen kevésbé kapják el a gyerekektől. Az idősek körében a csökkenés kisebb és lassabb, de az iskolai szünet kezdeti utáni harmadik hétre náluk is eléri a 20 százalékot.

A gasztrovírus esetében a csökkenés kisebb és rövidebb. A bárányhimlő esetében nem mérhető jelentős csökkenés, talán mert eleve kevés új fertőzés van egy héten. A vasutassztrájkok szintén jelentősen csökkentik a vírusok terjedését. A szerző egy járványtani modell használatával azt is szimulálni tudja, hogy a teljes népességben mennyivel csökken az influenzaszerű megbetegedés előfordulása egy kéthetes iskolabezárás hatására. A szimuláció szerint ennek a beavatkozásnak átlagosan december első felében lenne a legnagyobb hatása: akár 12-14 százalékkal is csökkenthetné az adott évben megbetegedők számát.

Költség-haszon elemzés alapján a tanulmány arra jut, hogy az egyszerű influenza és gasztrovírusok terjedését nem érdemes iskolai vagy közlekedési korlátozásokkal fékezni. A szerző szerint a koronavírus esetében, mivel legalább egy nagyságrenddel halálosabb a szokásos influenzánál, már egyértelműen megéri ilyen drasztikus intézkedéseket hozni.

A Defacto szerint ez és a hasonló kvantitatív elemzések sokat segíthetnek a koronavírus elleni védekezésben. Ha a járvány súlyosbodik, Magyarországon is szükség lehet iskolabezárásra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Párhuzamos különvélemény
2020. március 10. 21:48
De az is jól csökkentené a vírusok terjedését, ha felakasztanád magadat. Legalább te nem fertőznél tovább...
péterx
2020. március 10. 17:07
Nyilván, több hatástanulmány is készült vagy készülni fog, s ha kirajzolódik egy nagyjából egységes ajánlás, azt érdemes követni.
Da Vinci
2020. március 10. 15:55
Egyszerűen hányinger, ahogy direkt csináljátok a pánikot! Svájcban mára 476 fertőzött van. A karantén időt 14 napról 10-re csökkentették, a fertőzöttek családtagjainak, 5 napra. Be kéne fejezzétek ezt a becstelen, aljas pánik gerjesztést.
apika2
2020. március 10. 12:59
Azért ezt a Kunhalmi gyöngyszemet ki ne hagyjátok :) https://vk.com/video-164595398_456239205
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!