Ez így nem fog menni

2020. március 26. 12:23

Itt az alkalom, hogy az emberek rádöbbenjenek, milyen nagy szükség lenne erős szakszervezetekre.

2020. március 26. 12:23
Nemes Gábor
Népszava

„Ahol veszélyhelyzetben ilyen mondatok hagyják el a miniszterelnök száját, ott komoly baj van. És nálunk most komoly a baj. A koronavírus terjedése ugyanis a munkáltatókat és a munkavállalókat is nehéz helyzetbe sodorta, ezért még a napokban bejelentett gazdasági könnyítéseknél is komolyabb – de minimum ennyire fajsúlyos – egyéb azonnali, az emberek mindennapjait, a munkahelyük megtartását, megélhetését is érintő intézkedésekre van szükség. Legalábbis: lenne szükség.

Orbán azonban erre a problémára lazán azt mondta, hogy a munkavállalók a munkahelyük, vagyis a megélhetésük megőrzéséről a munkáltatókkal egyezkedjenek. Na, ez nem fog menni, sok munkahelyen ugyanis nincs szakszervezet, s minden egyes dolgozó egyedül áll a munkáltatójával szemben. Hiszen éppen a Fidesz verte szét Magyarországon az intézményesített szociális párbeszédet, amely alkalmas lenne arra, hogy legalább átmenti megoldást találjanak a felek erre az egyre súlyosabb és kaotikusabb helyzetre.

A munkavállalók teljesen magukra maradtak, bár a szakszervezetek hellyel-közzel küzdenek értük, a munkahelyük és jövedelmük megtartásáért. Itt az alkalom, hogy az emberek rádöbbenjenek, milyen nagy szükség lenne erős szakszervezetekre, érdekképviseletekre. Ehhez viszont szakszervezeti tagok tömegei kellenének, az erőt ugyanis a létszám – is – adja. Ezt a rendszert azonban Orbán Viktor és csapata 2010 után módszeresen kivéreztette, totálisan szétverte. Kormányra kerülése után szinte az első lépések között volt a sztrájktörvény megváltoztatása, majd 2011-ben a Munka törvénykönyvéhez is hozzányúlt, természetesen a munkavállalók hátrányára. A szakszervezetek a mai napig nem tudtak felülkerekedni ezen a helyzeten. Jogfosztottak, a munkavállalók pedig védtelenek lettek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. március 27. 05:58
Még annyit, nálunk a gyárban Vállai Béláné volt a párttitkár, aki tagja volt a párt központi bizottságának, azt mondta nem kellett volna megvárni amíg ez az ember kilép, ki kellett volna rúgni. :))))))))))))))))))))
Krupp Skya
2020. március 27. 05:54
1983 ban léptem ki a szakszervezetből. akkor kezdték a magyar szakszervezetek baszogatni a lengyel szolidaritás mozgalmat egyéb dolguk nem lévénés akkoe emelték meg a tagdíjat. Pedig szakszervezeti bér és termelés felelős és munkavédelmi feladatokat láttam el természetesen munka mellett társadalmi munkában pénz nélkül. A faszom bele verem az ilyen szakszervezetekbe.
NTLLK
2020. március 26. 21:10
Rögtön az elején a liberál első dolga volt, hogy kiröhögtesse és hiteltelenítse a szakszervezeteket. Most meg sírdogálnak, hogy hogyhogy nincsenek? Igazi liberál!
EMM195
2020. március 26. 19:41
"Itt az alkalom, hogy az emberek rádöbbenjenek, milyen nagy szükség lenne erős szakszervezetekre." Na b+! Nem a maszkra és lélegeztetőgépre?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!