Európai álom

2020. március 18. 06:12

Ami papíron jól működik, az nem feltétlenül lesz sikeres a mindennapokban, a valódi életben.

2020. március 18. 06:12
Sitkei Levente
Magyar Nemzet

„Aztán mikor beüt a krach, a félelem eluralkodik a kontinensen, az Európai Unió pedig képtelen kezelni a túlságosan is hatalmas tagországainak különutas politikáját. Mert Franciaország és Németország nem ugyanazt akarja, Spanyolország és Olaszország sem, nem beszélve a visegrádiakról vagy a dánokról, és akkor még nem is beszéltünk a brüsszeli akaratról, amely nagyon távol áll attól, hogy hűséges kiszolgálója legyen az európai érdekeknek. Nincsenek európai érdekek, nincsenek európai megoldások, nincs európai érdek- és értékközösség. Ennek felismeréséhez kellett a járvány, mert valóban csak a bajban ismerszik meg az ember igazán.

A járvány óhatatlanul új utakra fogja terelni az uniót, jó eséllyel mindenki egy jó nagyot hátralép az Európai Egyesült Államok fantazmagóriájától, és hallgat a saját népére. Soha nem fog megszűnni persze az igyekezet, hogy egy ilyen képződmény kialakuljon, épp elegen dolgoznak rajta mindenféle országokban és testületeknél, a sajtóban és kutatóintézetekben, de a koronavírus megtanít arra mindenkit, kiben lehet bízni, ha épp megpofoz az élet. Az európai projektnek van létjogosultsága, de amíg Brüsszel minden vitát elhalaszt a koronavírus miatt, az országok pedig külön-külön azon dolgoznak, hogy saját népük legyen a ­lehető legnagyobb biztonságban, az európai koordináció pedig teljes mértékben hiányzik, joggal mondja az egyszeri uniós polgár, hogy csalódott a brüsszeli központban.

Magyarország mindig ennek a normalitásnak volt a híve, meg is kapta a támadássorozatot minden lehetséges fórumon, eljárást is indítottak ellenünk, meg nácizott minket az egész haladó nyugati sajtó. Aztán megjelent a vírus, megjelent egy újabb tömeg a török-görög határon, és a magyar normalitás már nem nonszensz, hanem az alapvetés. Schengen nélkül nem létezik Európai Unió, és öt éve látjuk, hogy a határok átjárhatóságát szavatoló egyezmény mennyire törékeny, s a tagállamok mennyire nem bíznak egymásban. Ne is csodálkozzunk ezen. Ami papíron jól működik, az nem feltétlenül lesz sikeres a mindennapokban, a valódi életben. Évezredes történelmi viszályokat nem lehet átugrani, nem is szabad valójában megpróbálkozni vele. Mert az uniót is emberek alkotják, akiknek megvan a maguk öntudata és célja. Most épp azt szeretnék, ha valaki megvédené őket a láthatatlan veszedelemtől, és nyilvánvaló, hogy az nem Brüsszelből fog érkezni, hanem hazájuk fővárosából. Nemzeti érdek a védelem, stratégiai döntéseket kell hoznia minden tagállamnak, és nem szabad elfelejtenie, hogy egy ilyen veszély az élet állandó velejárója. A Szentföld visszaszerzése is közös euró­pai érdek volt, de Géza király mégis végigkísérte csapataival a francia hadakat. Mert ők nem itt élnek, mi pedig igen.”

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2020. március 18. 09:23
Micsoda ostoba picsogás ez.
János bácsi
2020. március 18. 09:15
Bármennyire is állítja a jobboldali sajtó, hogy milyen szar az Uniós tagság, de a pénz kurvára jól jött eddig is , ezután is. "hatalmas EU-pénzeket csoportosítanak át a tagállamok részére a közös költségvetésből. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusból még fel nem használt 29 milliárd eurónyi kohéziós pénzt a koronavírus elleni küzdelemre lehet költeni, sőt, nem kell visszafizetni a közös kasszába további 8 milliárd eurót a tagállamoknak, ami júniusig lett volna esedékes. EBBŐL AZ ÖSSZESEN 37 MILLIÁRD EURÓS EU-S PÉNZBŐL AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZERT LEHET MEGERŐSÍTENI, MASZKOKAT, LÉLEGEZTETŐ GÉPEKET LEHET VENNI, BAJBA JUTOTT CÉGEKNEK LEHET NYÚJTANI FORRÁSOKAT BELŐLE ÉS RÖVID TÁVÚ FOGLALKOZTATÁSI FORMÁK FINANSZÍROZÁSÁRA IS LEHET BELŐLE KÖLTENI."
vendelin
2020. március 18. 08:32
Érdekes, hogy egyes esetekben a személyre szabott megoldásokat szokta az européer nagyközönség díjazni, hiszen a pluralizmus remek (oktatás, például). Máskor viszont az "egységes európai megoldásokban" hisznek, mert a "közös fellépés" a fontos. Olykor a szubszidiaritás nagy hívei, hiszen ki tudhatná jobban, mi jó neki, mint az adott közösség (LMBTQI közösségek, például). Máskor viszont a központi irányítás az üdvös.
még fokozza
2020. március 18. 08:30
De a pénz az jól jött eddig is. Meg ha megdobják a vírusvédelmet néhány milliárddal azt elteszik a haverok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!