Disztópikus lidércnyomás

2020. március 26. 07:50

Kiderül, hogy földrészünk védettsége csak illúzió volt, s a vírus ellen olyan középkori módszereket tudunk csak használni, mint a karantén.

2020. március 26. 07:50
Pelle János
Neokohn

„Kiderül, hogy földrészünk védettsége csak illúzió volt, s a vírus ellen olyan középkori módszereket tudunk csak használni, mint a karantén. Biztonságban hittük magunkat, de továbbra is ki vagyunk szolgáltatva a természet pusztító erőinek. Nem a klímakatasztrófa fenyeget bennünket évtizedek múlva, hanem itt és most a közönséges döghalál. A koronavírus-világjárvány látható zavarba hozta az újságírókat, írókat, filozófusokat és más kreatív elméket. Mivelhogy valóra vált az, amivel regények és filmek százai, mit százai, ezrei sokkoltak bennünket a huszadik század folyamán, sőt, már jóval előbb: beléptünk a megvalósult negatív utópiák világába.

A jelen hirtelen jövővé vált, méghozzá sokkal rosszabbá, mint valaha is átéltünk. Az esztéták szerint az irodalmi művekben vagy filmekben ábrázolt disztópikus társadalmakat általában elembertelenedés, elnyomó, totalitárius rendszerek uralma, természeti vagy társadalmi katasztrófa jellemzi, amely a társadalom drámai hanyatlásához vezet. Gyakran ínség, szegénység, elnyomás, erőszak, járványok, szennyeződések lépnek fel.

És az egyik csapástól egyenes út vezet a soron következőig, mígnem megjelennek az égbolton az Apokalipszis lovasai, akik az utolsó ítéletet és a Messiás eljövetelét jelzik. De az utolsó ítélet eljöveteléig talán még van egy kis időnk, úgyhogy nézzük meg közelebbről a disztópiák megvalósult, és tökéletesített, azaz 2.0-ás verzióját. Rögtön érdemes különbséget tenni a szociális és a fizikai változat között, előrebocsátva, hogy az első már a sci-fi írók fantáziájában is gyakran átcsap a másodikba.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. március 26. 16:46
A vitaminok hatástalanok a koronavírussal szemben https://444.hu/2020/03/26/a-vitaminok-hatastalanok-a-koronavirussal-szemben
MayorAnna
2020. március 26. 14:35
' a Messiás eljövetelét jelzik...' Caxolok:-eljött. Immár több, mint kétezer éve. Csak ti nem hisztek benne. Mint a karanténban sem. Pedig hasznos. Mint a getto.
__Y__
2020. március 26. 13:33
Pár hete még magam se vettem elég komolyan ezt a vírust, bár a gazdasági hatásait már akkor láttam, hogy nagy gondokat tud okozni. Ez most egy új helyzet, amivel meg kell birkózni. Kíváncsi vagyok, hogy tudjuk kezelni a helyzetet. Most legalább láthatjuk, hogy mi történik a világgal ha leáll a sokak által szidott kapitalizmus. És lám, lám kiderül talán még a zöldmarxistabölcsészek számára is, hogy annyira nem is jó ez nekünk ha leáll ez a kapitalista rendszer. 100ezrek maradnak munka nélkül, és pont a szegényebb rétegek járnak a legrosszabbul. Most legalább láthatjuk ,mi történne egy zöldek által megálmodott világban. Egy zöld párt kb. hasonló intézkedéseket vezetne be ha hatalomra kerülne(mint ami most kényszerből állt elő), kevesebb repülő, kevesebb utazás, kevesebb autó, kevesebb turista, kevesebb kereskedelem,kevesebb élelmiszer a polcokon, kevesebb munkahely. Legalább talán elgondolkozunk, hogy minek mekkora a súlya. Ahhoz képest egész jól megvan a bolygó, hogy már 20 éve jövendölik a zöldek, hogy a Föld 10 év múlva el fog pusztulni a "globális felmelegedés miatt", mindig 10 év múlvára teszik. Szóval ha nem haragszotok, én inkább élek a kapitalizmusban ahol a zöldek hisztiznek, hogy jaj mi lesz a bolygóval 10 év múlva. Mint egy zöld világban, ahol 1 hét alatt teljesen összeomlik a gazdaság, és rengetegen vesztik el minden bevételi forrásukat.
Mich
2020. március 26. 12:59
"Földrészünk védettsége csak illúzió volt" Bizony...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!