Chrudinák Alajos emlékezete

2020. március 30. 08:07

Chrudinák Alajosnak a meg nem alkuvás, az igazságérzet határozott egyéniségéből és jelleméből fakadt, hiszen már egyetemista korában sem bírta elviselni az igazságtalanságot.

2020. március 30. 08:07
Tarics Péter
Magyar Nemzet

„A Magyar Televízió legendás közel-keleti tudósítója, az MTV Külpolitikai Főszerkesztőségének egykori vezetője, a Panoráma egykori főszerkesztője március 29-én lett volna 83 éves. Hosszú küzdelem után március 11-én visszaadta lelkét Teremtőjének. Külpolitikai műsoraival korszakot, műfajt és iskolát teremtett Magyarországon. Megalkuvást nem ismerő bátorsága, vakmerősége, szókimondó, objektív interjúi és műsorai a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb tudósítójává tették őt. Sokoldalú egyéniség volt, aki tehetségével és több mint százhetven dokumentumfilmjével kivívta a szakma és a világ közvéleményének elismerését.

Chrudinák Alajosnak a meg nem alkuvás, az igazságérzet határozott egyéniségéből és jelleméből fakadt, hiszen már egyetemista korában sem bírta elviselni az igazságtalanságot. Ez így volt 1956-ban is, amikor moszkvai egyetemistaként a magyar nagykövetség előtt többedmagával tiltakozott a magyar szabadságharc katonai leverése ellen. Ezért nem folytathatta a tanulmányait, 1957-ben Magyarország összes egyeteméről kitiltották.

Sőt: csaknem egy évig ült börtönben. Később az ELTE BTK sémi filológiai tanszékén tanult, majd tanított, illetve a Magyar Rádió, valamint a Magyar Televízió munkatársa lett. A Közel-Keleten, valamint a szocialista világban készült filmjeit az akkori nyugati világ is megvásárolta. Monte-Carlóban 1980-ban Arany Nimfa-díjjal ismerték el munkásságát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2020. március 30. 18:41
Isten nyugosztalja. Sok jó riportot láttam ,hallottam tőle. Köszönöm.
furunkulus13
2020. március 30. 11:59
Hagyjuk a hozsannázást! Alajost akik jól ismerték mind tudták, hogy ritka szemét ember volt, jellemtelen szadista strici, aki rendszeresen véresre verte állandóan megcsalt feleségét!!
realista
2020. március 30. 11:38
Chrudinák Alajossal talán az utolsó vérbeli tudósító távozott közülünk. A mai magyar társadalom az információkat (dezinformációk?) szinte teljes egészében a nemzetközi angolszász-zsidó média szelektív tolmácsolásában kapja. Míg a "rendszerváltás" előtt szinte az egész világról az MTI-nek az illető ország nyelvét jól beszélő saját riporterei (mint pl. Chrudinák Alajos) tudósítottak, akik nem csak az angolul úgy-ahogy beszélő politikai elittel tudtak érintkezni, hanem az utca egyszerű emberével is el tudtak társalogni. Ezzel szemben a mostani médiaszereplők megelégszenek azzal, hogy egy-egy angol nyelvű tudósítást lefordítanak magyarra. Így aztán az a siralmas helyzet állt elő, hogy már a szomszédos országokból (kivéve, ha magyarlakta területről van szó) is csak a fentebb említett közvetítéssel kapjuk az információt.
I_Isti
2020. március 30. 11:00
Szerintem volt ilyen riportja az M1 Abrams-ról is. Ott is természetesen az volt a konklúzió, hogy a szovjet tankok sokkal-sokkal jobbak. Aztán jött '91, és az öböl háború, amikor is az iraki hadsereg néhány ezer szovjet páncélosa úgy semmisült meg, hogy csak na, viszont összesen 8 darab M1 sérült meg, ebből 4 darab lett teljesen használhatatlan, és ebből kettő darab azért mert saját aknára futott...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!