Az antiglob veresége

2020. március 09. 11:29

Azonban ne felejtsük el: bármilyen sikeres is egy ellenforradalom, a valódi ellentmondásokat legfeljebb csak befagyasztani tudja, megoldani sohasem.

2020. március 09. 11:29
Balázs Gábor
Mérce

„Az antiglobok számára a globalizációt a neoliberális globalizáció jelentette, a tőkés rendszer neoliberalizmussal való azonosítása azonban életveszélyesnek bizonyult. Természetesen a mai világunkért nem az antiglob mozgalom a felelős, de nem is ártatlan benne teljesen. Nem abban, hogy vereséget szenvedett, hanem abban, ahogyan elbukott. A liberális imperium mundi (világbirodalom) álmának végével tulajdonképpen az antiglobalizációs mozgalomnak is vége szakadt. Nem nyertünk, dehogy. Akkorát buktunk, hogy még az ellenfelünk veresége is rossz hír volt. És a rossz hírek sokasodnak.

A mai helyzet megítélésében »a mi pártunk« (ahogy Marx mondotta volt) szempontjából az egyik kulcskérdés az, hogy hogyan értékeljük a tőke ellenes utolsó globális offenzívát, az antiglobalizációs mozgalmakat. Hiszen a kilencvenes évek végétől egy olyan globális ellenálló mozgalom bontakozott ki, amely kritikájának kereszttüzébe a globális kapitalizmus reguláló szervezeteinek (IMF, WTO, G8, EU, NATO, stb.) tevékenységét helyezte. Ma már mindenki a mozgalom kudarcáról beszél (ez nyilván igaz), de ne felejtsük el, hogy nem csak hogy minden mondanivalóját igazolta a történelem, hanem még az is igaz, hogy kritikájának igazi célkeresztjében pontosan az a »globális pénzügyi rendszer« állt, melynek összeomlása végül is elvezetett az igazi válsághoz, melyből nem nagyon látszik a kiút.

Minden, amit az antiglobalizációs mozgalom aktivistái mondtak: mára a legközhelyebb közhellyé vált. Monsanto? A pénzügyi kapitalizmus elképesztő visszásságai? Az IMF »ajánlások« társadalomromboló őrültségei? A nukleáris lobbi? A környezetszennyezés? Az olajcégek? A neoliberalizmus? Mindezt ma már a karon ülő csecsemők is tudják. Ebben az értelemben a mozgalom »feloldódott a valóságban« (éppen ezért nincs is szükség már mindehhez aktivistákra, mozgalmárokra: ezért is lett vége magának a mozgalomnak). A 2008-tól induló globális ellenforradalom már nem is törődött azzal, hogy megcáfolja ezeket a tényeket: a válságkezelés korszaka jött el, a káosz általi kormányzásé. Azonban ne felejtsük el: bármilyen sikeres is egy ellenforradalom, a valódi ellentmondásokat legfeljebb csak befagyasztani tudja, megoldani sohasem. És ez már napjaink kórképe. Az antiglobok számára a globalizációt a neoliberális globalizáció jelentette (ezért, noha sokan tiltakoztak ellene, végül is az antiglob elnevezés nem félreértés csupán). A tőkés rendszer a neoliberalizmussal való azonosítása azonban életveszélyesnek bizonyult.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2020. március 09. 15:38
" Csak egyet nem tehetünk: nem gondolhatjuk, hogy ebben a velejéig romlott világban bárki is ártatlan lehet. De a világ sokszor az orrunk alá is dörgöli: mi is benne vagyunk a gonosztevők bandájában. Régebben uralkodni nem lehetett ártatlanul - ma élni sem lehet. Kíméletlen kor ez: bősz embereket kíván. " Hihetetlen bzmg, hogy ezeknek ez az életcéljuk, ez az ideológiájuk, ez a mindenük. Másokban bűntudatot kelteni. A világban ahogy egyre kevesebb a szegény, egyre kevesebb helyen éheznek, egyre több a joga mindenkinek, úgy egyre hangosabbak a sirámok azzal kapcsolatban, hogy milyen szörnyű világ ez. A nők "szörnyű elnyomásáról" még soha annyi mihaszna nyavajgás nem született, mint most nőnap alkalmából. Az összes nőmagazin arról szól, hogy a nőknek még mihez kéne, hogy joga legyen, és milyen felháborító, hogy nem jár neki minden automatikusan. A permanens rinyálás, ez a modern baloldal. "A cikk a Rednews portálon megjelent írás enyhén módosított változata." Mi lenne, ha a Mandiner nem adta teret ennek a szutyok vörös propagandának? Ez is egy tipikus bolsevik forradalmárkodás, amely állandóan meg akar dönteni minden rendszert.
Vakfolt
2020. március 09. 14:44
"Azonban ne felejtsük el: bármilyen sikeres is egy ellenforradalom, a valódi ellentmondásokat legfeljebb csak befagyasztani tudja, megoldani sohasem." Azt se felejtsük el, hogy a sikeres forradalom sem oldja meg az ellentmondásokat, csak éppen felszámolja az ellentmondást okozó személyeket, csoportokat.
zakar zoltán béla
2020. március 09. 13:35
Glo-bee Keró a méhecske a buszbasz megállóban!
Django
2020. március 09. 12:24
"Miért? A neoliberalizmus nem tőkés rendszer?" de. csak annyit állított, hogy a kettő nem szinonimája egymásnak, ami igaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!