A stabil kormány immunisabb

2020. március 26. 07:44

Mennyit bír el a közösség?

2020. március 26. 07:44
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Magyar Hírlap

„Nem mindegy, hogy milyen állapotban van egy ország, amikor globális katasztrófa tépázza gazdaságát, feszíti szét társadalmi stabilitását és rengeti meg politikai berendezkedését

Mennyit bír el a közösség? Mekkora ereje van az identitásképző és az összetartozást fenntartó nemzeti energiának? Mennyire lehet megvédeni a gazdaságot? Elég erős-e a kormányzat ahhoz, hogy kezelni tudja a válságot? Tud-e jó döntéseket hozni a politikai vezetés? Állnak sorban előttünk e történelmi, a jövőnket nagyban meghatározó kérdések a koronavírus világszintű elterjedésének apropóján, amelyekre az adott válaszok helyességét ugyan az idő dönti majd el, de latolgatni már a mai tudásunk szerint is képesek vagyunk. Sőt, kell is, hisz a helyzetünk megértése segítheti a helytálló szándékok és cselekvési tervek kidolgozását.

A magyar gazdaságot – ha egyáltalán lehet keresni ebben a sorscsapásban jó dolgokat – kiemelkedő állapotban érte el a koronavírus okozta válság. Bármekkora is most a katasztrófa, igaz az, hogy az utóbbi időben a GDP éves növekedése négy-öt százalék között mozgott, a munkanélküliség három százalék közelébe csökkent, a foglalkoztatottság történelmi csúcsra ért, miközben a költségvetési hiányt sikerült az uniós átlag alatt tartani, és végre az államadósság is elkezdett zsugorodni.

A belső fogyasztás az elmúlt években folyamatosan emelkedett, a minimálbér és az átlagkereset, ugyan még mindig elmaradva Nyugat-Európától, de átlagon felül növekedett. A magyar gazdaság az elmúlt tíz évben felszálló ágra került, az Orbán-korszakban elindult a gazdasági felzárkózás, a tartós növekedés minden szektorban jellemző tendencia lett, amelyet az egyes emberek és a családok is pozitív módon élhettek meg. A növekedésnek köszönhe­tően elindultak jóléti intézkedések is, mint a rezsicsökkentés, a családtámogatási rendszer, a munkát terhelő adók csökkentése, illetve egyre több maradt a zsebekben is, ami kegyelmi állapot volt a rendszerváltoztatás óta – és ez nem csupán a vakszerencsén múlott, hanem tudatos politikai munka eredményeként született meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
certus
2020. március 26. 15:30
Időben volt egy pont, amikor elég furcsa módon egyszerre fordultak a holdudvarukkal együtt. Nyilatkozatok és "tiltakozások" alapján szépen vissza lehet fejteni. Hidd el, az önerő a legjóindulatúbb feltételezés az ő szempontjukból.
certus
2020. március 26. 14:03
A kormány csak az alaptörvény szerint akart eljárni. Azt a síkhülye ellenzék önerőből érte el, hogy ebből az egyszerű helyzetből csapdát készített saját magának. A helyzetre, az emberek egészségére, az országra, mindenre és mindenkire tekintet nélkül.
Belakiss
2020. március 26. 13:24
Ervin, te a seggnyalásoddal mindenképpen hozzájárulsz a stabilitáshoz!
Emmanuel Goldstein
2020. március 26. 10:24
Hitler, Mussolini, Sztálin, Mao - mind azt vallották, hogy csak a totális állami hatalom teszi lehetővé a hatékony kormányzást. Az eredményeik ismertek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!