A Jobbiknak vége, nincs visszaút

2020. március 12. 08:23

Két év múlva egymillió szavazó keres majd magának új pártot.

2020. március 12. 08:23
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Magyar Nemzet

„Az jól érzékelhető, hogy ezt a választói közösséget komoly belső világnézeti feszültségek terhelik. Szinte nincs olyan programpont és eszmei alap, amelyben egyetértenének az összefogásban részt vevő baloldali és liberális pártokkal, az Orbán-ellenességet leszámítva. Esetenként a szélsőségességig nemzeti elkötelezettségűek, kommunistaellenesek, különböző intenzitással, de cigányellenesek, és az antiszemitizmus sem idegen tőlük. Mindez szöges ellentétben áll azzal, amit a balliberális pártok vallanak.

A tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy tavaly ősszel szinte mind az egymillió jobbikos szavazó fegyelmezetten átszavazott a közös ellenzéki jelöltre, miközben a balosok is ugyanezt tették, ha jobbikos volt a helyi jelölt. Az ellentmondás egy sajátos illúzió alapján fejthető meg: mind a jobbikos, mind a baloldali szavazók abban bíztak, hogy a legközelebbi országgyűlési választásokon a másik segítségével az ő pártjuk nyeri a versenyt, és ha már megszerezték a hatalmat, majd megszabadulnak a kellemetlen társaktól. Az önkormányzati összefogás erre a reménybeli győzelemre előre felvett hitel volt.

A jobbikos szavazók magatartásának ez a kulcsa: a nemzeti radikalizmus győzelmébe vetett hit, ha kell, hát balliberális szavazatokkal. Ne feledjük, hogy a Jobbik 2018-ban a győzelem hitével és céljával vágott bele a kampányba (ki tudja, lehet az kétharmad is), és csalódásként élték meg az egyébként nagyon jelentős, húszszázalékos eredményt. Ez a csalódás érthető, a Jobbik a világnézete alapján társtalan a magyar politikában, a győzelmen kívül minden más eredmény a jelentéktelen ellenzék pozíciójába szorítja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsusztina
2020. március 12. 22:47
Majd választják a régi jobbikos fejesek új pártját. Nem tudom, hogy mi a neve, még nem biztos, hogy érdemes megjegyezni. És nem olyan sokan fognak a Dili-Klubra szavazni. Annál többen lesznek nem szavazók.
catalina9
2020. március 12. 15:32
A Jobbiknak vége, nincs visszaút" Most Jobbik helyett Jakabbik van. Már minden tisztességesnek látszó figura elhagyta a Jakabbikot, talán csak Balczó maradt meg, de róla kiderült, hogy nem tisztességes..
ato boldizsár
2020. március 12. 11:50
"A jobbikos szavazók magatartásának ez a kulcsa: a nemzeti radikalizmus győzelmébe vetett hit, ha kell, hát balliberális szavazatokkal. " Na itt szoktam én elakadni a témáról való elmélkedésben. Mert olyan jóhiszemű vagyok, hogy szerintem nem gondolhat valaki egyszerre nemzeti radikalizmusra és ugyanakkor bármilyen formában a DK támogatására. A DK támogatása még a legminimálisabb nemzeti minimalizmussal se férhet össze. A DK maga a nemzetellenesség, a megtestesült belső ellenség, nem tudom milyen hülyének kell lenni ahhoz, hogy valaki ezt ne értse..
BőröndÖdön
2020. március 12. 11:23
Gábor együtt álmodik az állampárttal...:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!