A hatalom és az alkotmányozás

2020. március 27. 09:05

Más országokban (ahol van alkotmány), az alkotmányt nem a törvényhozó hatalom hozza, mert a törvényhozó hatalomra a törvényhozás van bízva, nem az alkotmányozás.

2020. március 27. 09:05
Szentpéteri Nagy Richard
168 Óra

„A koronavírus tombolásának idején, midőn sokan – kényszerből vagy önként, otthon vagy másutt – zárt helyen tartózkodnak, és a magány óráiban megnövekszik az olvasásra szánt idő, talán nem érdektelen olyasmivel is foglalkozni, aminek nincs sok köze e betegséghez. Legfeljebb a társadalom betegségeihez. Egyszer alighanem belátjuk majd, hogy a kórok e két válfaja sokszor összefügg egymással.

Mindenesetre nekünk most azzal a kérdéssel kell oldanunk a kényszerpihenő egyhangúságát, hogy mi köze van a fő hatalomnak az alkotmányozáshoz, mert a hatályos Alaptörvény ebben a kérdésben nem pontos, de ha mégis arra törekszünk, hogy megértsük, akkor irdatlan következtetésekre kell jutnunk. Az Alaptörvény szerint ugyanis a hatalom a néptől ered, vagyis a főhatalom forrása a nép, de – mint korábban láthattuk – ez nem azt jelenti, hogy a nép közvetlenül gyakorolná a hatalmat (legfeljebb időnként), hiszen e gyakorlást rábízza a parlamentre (és ténylegesen is csak a parlamentre). Valójában Magyarországon az alkotmányozást is rábízza a parlamentre, mert az alkotmányalkotó hatalom ugyancsak a parlamentnél van. Más országokban (ahol van alkotmány), az alkotmányt nem a törvényhozó hatalom hozza, mert a törvényhozó hatalomra a törvényhozás van bízva, nem az alkotmányozás.

Az alkotmányozás a népre van bízva, mert a nép ezt a hatalmát nem bízta senkire, hanem megtartotta magának. Ha e hatalom nem a népnél lenne, akkor nem jelentene semmit a népszuverenitás (így se sokat jelent), és végképp nem lenne értelme az alkotmánynak, amelyet a nép hoz (az más kérdés, hogy ezt hogyan teszi). Ha az alkotmányozó hatalom nem a népé, akkor nem világos, mit jelent az a tétel, hogy a főhatalom forrása a nép.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2020. március 29. 00:26
Más országokban (ahol van alkotmány)...mivan ? ...hülyezsidó...sehol sincs "alkotmány" ez egy magyar szó...máshol más a neve az alaptörvénynek ...idióta
NTLLK
2020. március 28. 21:58
Ki a fene válaszol ennek a groszvenornak, vagy mi? Sima fizetett provokátor! Akkor pusztul ki, ha nem veszünk róla tudomást!
Lolka-Bolka
2020. március 28. 17:01
de jo volt a kommunista alkotmany...... szadesz -solyom -goncccccc.... a kurva anyjukat..... szoval te itodott takony ugy kebzeled el az alkotmanyt , hogy Dr Miniszter elnok ur Orban Viktor fogja a kis batyujat es bekopog 10 millio emberhez es megkerdezi , hogy o milyen alkotmanyt szeretne..............MaaaaaaaRGIT NOOOORRMALIIIIS VAGY /????? ... BAROM TAKONY KOMCSI ANYAD .............. nep kepviselet .... baszki ... ja ha komcsi modra lenne akkor neked fasza lenne te ruhes mocskos greczy patkany ....
Volo
2020. március 27. 21:01
Micsoda ostobaságokat hord össze ez az alak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!