Vírus a világgazdaságban

2020. február 20. 07:18

Jelenleg minden valamire való globális cég képviselteti magát a kínai piacon, így érthető módon nekik sem mindegy a járvány terjedése.

2020. február 20. 07:18
Putsay Gábor
Magyar Hírlap

„Egyre másra adják ki mértékadó nemzetközi pénzügyi szervezetek előrejelzéseiket, hogy milyen hatásai lehetnek az első negyedévben vagy idén a Kínából kiindult koronavírus-járványnak a világgazdaságban.

Az előrejelzések egyáltalán nem biztatóak, hiszen jelentős visszaesésére lehet számítani Kínában, továbbá a globális hazai össztermék zömét előállító húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdasági erőcentrumban (G20), amelynek tagja az Európai Unió is. Kína szerepe azért meghatározó, mert jelenleg 19 százalékot képvisel a világgazdaságban, míg a kétezres évek elején, a SARS-járvány kitörésekor „mindössze” nyolc százalékot tett ki. A Capital Economics szerint ez a legnagyobb visszaesés az 1999-es ázsiai pénzügyi válság óta, és meghaladja a 2008–2009-es globális pénzügyi válság idején tapasztalt zuhanást is.

Jelenleg minden valamire való globális cég képviselteti magát a kínai piacon, így érthető módon nekik sem mindegy a járvány terjedése. A Fiat Chrysler a múlt pénteken ideiglenesen felfüggesztette déli szomszédunknál, Szerbiában az autógyártást, mert nem érkeznek alkatrészek Kínából, ahol a koronavírus miatt számos gyár termelése áll. Az európai autógyárak közül a szerbiai az első, ahol fel kellett függeszteni a termelést a kínai alkatrészszállítások leállása miatt. Ez pedig a szerb gazdaságot is befolyásolja, hiszen a kragujevaci gyárban tavaly mintegy negyvenezer autó készült. Vagy itt van a német sportszergyártó, a világhírű Adidas, amelynek forgalma 85 százalékkal esett vissza Kínában éves összevetésben tavalyhoz képest a holdújév végétől, január 25-től számított, mintegy három hét alatt. A gyorsan terjedő vírus miatt ugyanis milliók kerültek karanténba, így zavarok keletkeztek az ellátási láncokban, és a meghosszabbított holdújévi ünnepek után későbbre tolták ki a termelés újrafelvételét a gyárakban.

Ezzel együtt a legnagyobb felfordulást talán az Apple minapi bejelentése okozta, a cég vezetése ugyanis arra figyelmeztetett, hogy az idei első negyedévben nem tudja teljesíteni a tervezett árbevételi célt, mert lelassult a termelés, és visszaesett a kereslet Kínában. A tőzsdén jegyzett legértékesebb amerikai vállalat figyelmeztetése lehűtötte a befektetők bizakodását, miszerint Kína és más országok gazdaságélénkítő lépései megvédik a világgazdaságot a járvány negatív hatásaitól.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lombi
2020. február 20. 15:20
Csak nyugalom. Gond akkor lesz, ha majd egyszer az ellenőrizetlen, illegális bevándorlók közé dobnak be valami jó kis vírust. Az már izgi lesz.
ElBundi
2020. február 20. 07:45
Semmi nem történik spontán, magától. Kísérletek kisebb, nagyobb formában mindig is voltak és lesznek. A globál kapitalizmus laboratoriumi tesztjének tekintem ezt is. Miért éppen Kínában "tört ki" a járvány, és miért nem Bangladeshben? Félek, hogy globálisan lezsírozott dologról van szó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!