Privatizáció vagy tervezett kifosztás?

2020. február 28. 07:19

Három évtizednyire vagyunk a rendszerváltozástól.

2020. február 28. 07:19
Boros Imre
Magyar Hírlap

„Az egyik nagyon fontos eseménysor, az állami és más közösségi tulajdonok magántulajdonokká alakítása is több mint két évtizede befejeződött.

(Gyakorlatilag 1998-ra alig maradt magánosításra váró vagyon.) Kellő távolságra vagyunk tehát az eseményektől ahhoz, hogy azokat tárgyilagosan vehessük vizsgálat alá. Mert ha valami ma még mindig heves indulatokat vált ki, az éppen a hajdani közösségi vagyon magánosítása. A vitatkozók gyakran szélsőségekbe hajló dolgokat említenek.

A valósághoz úgy kerülhetünk közelebb, ha tárgyilagosak maradunk, a tényeket ismertetjük és a közönségre bízzuk a véleményalkotást.

A cím is ezt jelzi, amit az induló sorozat címének választottam, hiszen a szélsőséges álláspontok vagy az egyik, vagy a másik fogalomkör alá rendelik a történteket. A tárgyilagos számbavétel azért is fontos, mert az események fősodra óta eltelt már egy emberöltő, hovatovább az ügy történelemmé vált. Igazán el kellene kerülni, hogy történelmünknek ez a meghatározó epizódja – mint az más ügyekkel sokszor megtörtént – ismét a történelemhamisítás vagy éppen az elhallgatás martaléka legyen, vagy éppen a komoly időre szóló eddigi hallgatást a hamisítás kövesse.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jetta84
2020. február 28. 17:07
Hiába nyerte meg a választást az MDF 1990-ben az összes vezető pozicióban (vállalatok, bíróságok oktatási, művelődési, sport intézményekben, sajtó, tv, bankoknál, stb) csakis az mszmp káderei ültek.Mit is tudott volna szerencsétlen Mdf tenni, mikor még a köztársasági elnök is fúrta őket ahol csak tudta.Az csak sajnos egy báb kormány volt önhibájukon kívűl . Közben az mszmp emberei úgy árusították ki az országot ahogy csak akarták, persze, hogy ők jól járjanak....Azért is mondom, hogy az igazi rendszerváltás 2010-ben jött el.
airmax
2020. február 28. 12:09
És ha "itt minden el van lopva", akkor ugyan már hogy a retekbe történt tíz év alatt az a fejlődés, amit még az EU, és az IMF is elismer... Ti vagytok a szar propagandisták... Emlékszem az MNB alapítványok ügyében mit sivalkodtatok, hogy Matolcsy ellopja a pénzt... Hagyjuk már..... felőlem azt gondolsz amit akarsz... én elmondtam, hogy én másként látom... Sem megérteni, sem elfogadni nem vagy hajlandó... lelked rajta.... De én mindíg bele fogok kötni olyan dolgokba ami számotokra evidens mert mindenki azt hajtogatja... Én pedig nem látok semmi bizonyítékot rá...
airmax
2020. február 28. 12:04
Amúgy tessék mondani miért én vagyok propagandista és miért nem te?
zolizolizoltan
2020. február 28. 10:01
Boros Imre az MNB párttitkára volt, de tagadja, hogy a III/II-ben alkalmazták volna. Nagyon érdekes az MNB-ről az írása, hiszen minden valószínűség szerint az MNB-ben a jól értesültek közé tartozhatott. Eddig egyezik Németh Miklós önéletrajzi könyvében leírtakkal. Németh nem miniszterelnökként volt jól értesült a Fekete János által bezetett MNB-ben, hanem pálykezdő közgazdászként az MNB-ről írt összefoglalókat a felső vezetés számára, ezáltal hozzájutott az MNB titkos anyagaihoz is. Aki teheti, összevetheti Németh könyvét Boros ezután következő írásaival, ami tanulságos lesz. Eddig egyezőség van Boros és Németh írása között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!