Mint egy jól működő család

2020. február 21. 12:08

Az anyanyelvemen, magyarul tudok igazán őszinte és érzelmes lenni. Ezért is fogok a leendő gyerekemmel magyarul beszélni – a holland férjem pedig ugyanezért hollandul.

2020. február 21. 12:08
Donáth Anna
Facebook

„Személyes okom is van az anyanyelv nemzetközi napjáról írni. A mi családunkban is többféle nyelv van jelen. Pontosan tudom, mennyire fontos, hogy érzékenyek legyünk ezekre a különbségekre. Nemrég még sokkal ritkább élmény volt a magyar társadalomban többnyelvű családban felnövő gyerekkel találkozni. Örülök annak, hogy ez változóban van – több nyelvet ismerve többféle nézőpontot tudunk elsajátítani, többféle választ tudunk adni. Többek és erősebbek leszünk azáltal, ha a anyanyelvek, azok művelői találkoznak.

De úgy, hogy közben nem tűnnek el az eredeti identitások.

Az ember anyanyelve ugyanis alapvetően meghatározza az identitását, kultúráját. Ezen a nyelven álmodsz, gondolkodsz. Az anyanyelvemen, magyarul tudok igazán őszinte és érzelmes lenni. Ezért is fogok a leendő gyerekemmel magyarul beszélni – a holland férjem pedig ugyanezért hollandul.

Mindezt pedig egy a szabad és nyitott Európai Unióban. Ahol jogod van az identitásodhoz, az anyanyelvedhez. Olyan Európáért dolgozok, amelyik olyannak fogad el, amilyen vagy.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 241 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. február 23. 18:44
Apád nem is lelkész, hanem mellész.
fogas paduc
2020. február 22. 15:32
Annácska! Neked az az identitásod, hogy nincs identitásod. Légy jó szlovák, fríz, flamand, vagy ami csak akarsz, de a magyar identitásod magad számoltad fel, ha egyáltalán volt is valaha.
mucsay
2020. február 22. 15:12
nagyon sajnálom hogy a magyar az anyanyelved, tképpen a mi hibánk.
atila68
2020. február 22. 13:40
Jaj! De hát egy gyerek az széndioxidot büfög! Egyébként van abban valami sorsszerű, hogy európa legelbaxottabb nemzetéből sikerült kifogni valami maradékot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!