Minden lehet ajándék az életben

2020. február 03. 17:26

A pap számára valóban veszély, hogy mindig azt várják tőle, hogy adjon, de ehhez töltekeznie kell. Interjú.

2020. február 03. 17:26
Erdő Péter
777

„Mennyire tud feltöltekezni lelkileg, van ideje elmélyíteni az Isten-kapcsolatát? Olyan hivatása van, amely során mindig azt várják, hogy adjon, de tud töltekezni is?

A régi cowboy-filmek jutnak erről eszembe, ahol a cowboy töltött-lőtt – töltött lőtt, majd egy idő után már csak lőtt. A pap számára valóban veszély, hogy mindig azt várják tőle, hogy adjon, de ehhez töltekeznie kell. Tudnia kell, hogy ami kötelessége a liturgiában és az imában, az egyben lelkiéletének forrása is, nem pedig csak formalitás. Számomra nagy segítséget jelent a zsolozsma és a liturgiák is a töltekezésben.

Azért is kérdeztem ezt, mert amikor valaki fiatalemberként a papi hivatást választja, akkor eszébe sem jut, hogy egyszer majd bíborosként kell képviselnie a katolikus egyházat. Az Ön szolgálatlában nemcsak a lelkiségnek kell jelen lennie, hanem a diplomáciának, a protokollnak is…

Amikor megszülettem, akkor az én püspököm, Mindszenty József már börtönben volt, vele személyesen soha nem találkoztam, pedig amikor 1970-ben papnak jelentkeztem még mindig ő volt a püspök, de még bent volt az amerikai nagykövetségen. Finoman fogalmazva sem volt akkoriban vonzó lehetőség püspöknek lenni, nyilvánvalóan engem sem foglalkoztatott, helyette annak örült az ember, hogy szabadlábon volt. Nekem volt olyan osztálytársam a szemináriumban, akit letöltendő szabadságvesztésre ítéltek azért, mert a Műegyetemen az egyetemi társaival kirándulni ment és hittant tanított. De aztán persze máshogy alakult a történelem, mindig azt kell ajándéknak tekinteni, amilyen lehetősége van az embernek…

Ajándékként fogja fel, hogy bíboros lett Önből?

A püspök szolgálata mindig nagyon nehéz volt, mindig is nagy felelősséget vállalt, mégpedig egy egész közösségért. Érdemes megnézni, hogy hogyan alakult a történelem folyamán a feladatuk és a küldetésük, például hogy a Római Birodalomban hogyan próbálták a püspökök összefogni a kereszténységet. Azóta már más feladata is van, a kérdésre válaszolva: minden lehet ajándék az életben, ha úgy állunk hozzá.

Éles témaváltás: látta A két pápa című filmet?

Igen.

Mi a véleménye róla?

Nehéz nekem erről beszélni, mert én ebből sok mindent személyes tapasztalatból tudok. Nem egészen úgy voltak a dolgok, ahogyan a film bemutatja, ezzel együtt, ha az a végkövetkeztetés, hogy mind a két pápát szeretjük, akkor az helyes. A részletekben nem biztos, hogy minden úgy volt, például nem hiszem, hogy Ferenc pápának olyan programja volt, hogy bevezeti az azonos neműek házasságát vagy a női papságot. A filmnek az eleje mintha ezt sugallaná. 

A filmben szerepel az a konklávé is, amely során megválasztották Ferenc pápát. Ebben az időben több külföldi cikk is az esélyesek közé sorolta Önt, az olasz Il Foglio XVI. Benedek pápa természetes utódjának nevezte. Volt erre reális esély?

Ezek buta beszédek, nem érzékeltem ezt. Én is tudom, hogy miket írtak, de nem gondolom, hogy lett volna valóságalapjuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
998877
2020. február 04. 12:30
A legnagyobb veszély a katolikus pap számára a cölibátus...
Bell & Sebastian
2020. február 04. 00:05
Semmi lényeges, lesz Pesten egy kis katolikus villámcsődület pár hétig pár százezer emberrel, úgy ötezer elsőáldozóval, szerteágazó programokkal, és talán a Pápa is eljön. Semmi pánik, csak a szokásos.
Sulammit
2020. február 03. 21:03
Isten kezéből minden ajándék!
hentes
2020. február 03. 20:37
Mennyi hülye bolsi van itt! Na fogadjunk, hogy egy papot sem ismernek személyesen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!