Mesék a rádióból

2020. február 28. 15:27

Miért van olyan érzésünk, hogy a magyar nyelvű Szabad Európa Rádió ugyanolyan viharos gyorsasággal múlik ki, ahogyan feltámasztották?

2020. február 28. 15:27

„A román és a bolgár után újraindul a Szabad Európa magyar adása is – a hír nemhogy letaglózza, meg sem birizgálja az embert. Pedig az üzenet egyértelmű: Magyarországon óriási a baj, a demokrácia haldoklik, ezért itt az ideje, hogy az éteren át keresztes hadjáratot vezényeljenek a barbárok földjére.

A dolog mégsem ilyen egyszerű. Először is: van nálunk a Szabad Európa Rádiónak hitele? Apám nemzedéke számára biztosan nem: ők még emlékeztek a műsorvezetőkre, akik az utolsó utáni pillanatig kitartásra buzdították az 56-os felkelőket, azt hazudták, hogy percek kérdése, és máris érkeznek a felszabadító amerikaiak és az ENSZ-csapatok. Ilyen módon magyar fiatalok haláláért feleltek, még ha illedelmesen meg is feledkeztünk erről pár évtizedre. Nem vitás, hogy Cseke László és a Tinédzser Party a vágyott kapitalizmusnak a szebbik arcát mutatta, de itthon az én nemzedékem a Szabad Európáról már azt gondolta, hogy pontosan olyan elfogultságok és kitapintható politikai célok mentén gyártja a híreket, mint a szocialista tájékoztatás korifeusai. Még véletlenül sem a magyar érdeket jelenítette meg egyik társaság sem.

Az is jó kérdés, hogy a XXI. században ki hallgat majd egy külföldről sugárzott rádióműsort? A fél világ és még annál is többen a világhálóról szerzik napi információikat, tévét is egyre kevesebben néznek, rádiót pedig a legtöbben autóvezetés közben hallgatnak. Legalábbis nem életszerű, hogy belvárosi parkolás közben majd a magyarországi demokrácia feletti siránkozás lesz a diszkrét háttérzörej. Arról nem is beszélve, hogy ellenzéki rádióműsorból akad a piacon, joggal vetődik fel, hogy mit tudnak majd a Szabad Európában, amit itthon nem?

A lényeg azonban mégsem ez. Nem az a fontos, hogy hallgatja-e egyáltalán valaki őket, és hogy mi hangzik majd el a műsorokban. A lényeg az, hogy a Szabad Európa magyar adása legyen. Így, egyszerűen. Akik létrehozták, egyszerűen demonstrálni szeretnék, hogy a hidegháborút ismét kiterjesztették Magyarországra, és kerül, amibe kerül az amerikai adófizetőknek, ők bizony elindítják a műsorsugárzást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. február 29. 03:59
"... az én nemzedékem a Szabad Európáról már azt gondolta, hogy pontosan olyan elfogultságok és kitapintható politikai célok mentén gyártja a híreket, mint a szocialista tájékoztatás korifeusai. '"...-1-el beszorozva", "180 fokkal elforgatva"..satöbbi satöbbi. És még egy akkori "megoldás": " HALLGASD MEG A SZERT, UTÁNA BUDAPEST I-ET (A KOSSUTH-OT) ÉS A KÉT INFÓ-NAK VEDD A SZÁMTANI KÖZÉPÉRTÉKÉT. (FÖLTÉVE, HOGY TUDOD, MI IS AZ A "SZÁMTANI KÖZÉP"!
Pelso j.
2020. február 28. 21:45
Haha, egy teféle vonja kétségbe egy másik média hitelét......... Csak nem félsz, hogy a SZER majd igazat mond?
Mich
2020. február 28. 20:18
a Szabad Európa Rádió a magyar kommunisták és nácik segítségére siet... ...ezzel átértelmezi a múltját is...
renoman
2020. február 28. 19:22
Itt az egyik hírhamisító "Pali-madár", nagyon fel van tüzelve, forradalmi hangulatba került. Szerencsétlen balfasz a húszéves ratyi szövegével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!