Kiárusítás helyett gyarapodás

2020. február 13. 07:14

Az állami vagyon gyarapítása, így energetikai cégek visszavásárlása jócskán hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjenek a lakosság kiadásai, így a rezsiköltségei is.

2020. február 13. 07:14
Putsay Gábor
Magyar Hírlap

„Az állam rossz gazda, és az igazán fontos társaságokat piaci alapon lehet és kell működtetni – ez a megállapítás szállóigévé vált a rendszerváltozás utáni baloldali kormányok idején, amikor nemcsak arról volt szó, hogyan tudnak túladni a családi ezüstön, de szisztematikusan megkezdődött az állami vagyon leépítése és átjátszása leginkább külföldi tulajdonban levő társaságokhoz. Ennek legékesebb példája volt, hogy stratégiai jelentőségű energiacégeket értékesített az állam azzal a címszóval, hogy így lehet leírni az állam adósságát, továbbá hogy a vállalatok piaci alapon jobban működnek. Az eredményt jól ismerjük, ugyanis az egekbe szöktek az energiaárak, miközben a tulajdonosok általában osztalék formájában vitték ki a »megtermelt« nyereséget az országból.

Aztán jött a Gyurcsány–Bajnai-éra, amikor már kifejezetten csak a pénzszerzés volt a cél, annak érdekében, hogy a költségvetést tartani tudják, és ne legyen államcsőd. Ebben az időszakban rendszeres volt a számok kozmetikázása, miközben egyre csak ürült az államkassza, és növekedett az államadósság. Aztán olyan dolgokat is dobra vertek, mint a repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA), illetve a vasúti árufuvarozó vállalat, a MÁV Cargo. Ezekért a piaci árnál lényegesen magasabb pénz folyt be az államkasszába. Emlékezetes, hogy a repülőteret üzemeltető társaságot horribilis pénzért, 456 milliárd forintért értékesítette a kormány, a MÁV Cargóért pedig 101 milliárd forintot kapott az állam. (A vasút egyébként hűen tükrözte az állam akkori működését, a társaságnál ugyanúgy emelkedett az adósság mértéke, mint az államnál.

Ha érzékeltetni akarjuk a különbséget, akkor az Orbán-kormány harmincmilliárd forintos adóssággal adta át a társaságot Medgyessyéknek, a szocialista-szabaddemokrata kormányok azonban háromszázmilliárdos adósságot halmoztak fel a MÁV-nál.) A két privatizációban közös volt, hogy valamilyen szinten csökkentette ugyan az államadósságot, de semmiféle különleges beruházást, ami az országot előrelendítette volna, nem hoztak létre a segítségükkel.

A BA értékesítéséből befolyt pénz viszont mentőövet jelentett a Gyurcsány-kormánynak, és döntő szerepe volt abban, hogy elkerüljék az államcsődöt, és meg tudják nyerni a 2006-os választásokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. február 13. 21:01
A Mátrai Erőmű csodálatos példa...:(
zsoltkom2
2020. február 13. 12:16
Nem lehet tudni, hogy mi igaz az állításban. Fogalmakat/ törvényeket/ szokásokat változtattak meg. A problémamegoldásuk is Matolcsy szellemű. Vagyis nem ellenőrizhető protokoll szerint/ bevett pénzügyi és gazdaságpolitika szerint csinálták ezt a valamit. Nagyrészt a véletlen műve és a nagy mennyiségű pénz beleforgatása az elvnélküliségbe. . . hátha sikerül. Ha sikerült is, nem derül ki valóságosan, mennyibe került a "siker". Így, ilyen elvek mentén bármit lehet sikeresnek nevezni, ami ma létezik. De tudjuk, hogy gazdaságtalanul fenntartani is lehet valamit és azt sikernek adminisztrálni. Jellemzően kommunizmus és szocializmus recept. Ha nincs a kormány pénzügyi ellenőrzésére lehetőség az ellenzék részéről, alapállás és alapigazság hazugságnak tekinteni a pénzügyi helyzetünket és sikertelen gazdaságnak a Fidesz kisajátított országot. Önmagában lehet logikus és működő elem, ami mozgatja a gazdaságot és mutatja a pénzügyi stabilitást, de csak látszólag. A Vatikán is elszigetelten működött és ki is derült az igazság a pénzügyi dolgaikról. Orbán is hazudott annyit. . . sőt többet, mint Gyurcsány, úgyhogy eleve nem szabadna hivatkozni sikerre és gyarapodásra az országot szájra véve sem Orbánnak sem Putsay Gábornak. A valóság és a minőség ellenőrzése még hátra van.
pemete jakab
2020. február 13. 12:11
"Az állami vagyon gyarapítása, így energetikai cégek visszavásárlása jócskán hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjenek a lakosság kiadásai, így a rezsiköltségei is." Sőt, annyira jól sikerült az államosítás, hogy a gáz esetén már extraprofitja van a magántulajdonban levő MET-nek.
pemete jakab
2020. február 13. 12:08
"Az állami vagyon gyarapítása, így energetikai cégek visszavásárlása jócskán hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjenek a lakosság kiadásai, így a rezsiköltségei is." Hát ja, a veszteséges Mátrai Erőmű visszavásárlásával is nagyot nyertünk. A korszerűsítése meg több száz milliárdba fog kerülni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!