Az államcsőd

2020. február 21. 15:42

Nem csak az elkövetők, de családjaik, barátaik is felelősek az erőszakért.

2020. február 21. 15:42
Markus Feldenkirchen
Spiegel

„Sokat tett az AfD azért, hogy a rasszista és a népi gondolat ismét szalonképessé vált. Két nappal Hanau előtt Björn Höcke a Pegida drezdai gyűlésén ismét »nagy küzdelemről« beszélt, amit együtt kell »megvívni«, és »győztesen befejezni«. Nincs közvetlen bizonyítéka annak, hogy az elkövetőt Höcke vagy elvbarátai motiválták volna. De a rasszizmusuk ezzel szemben egyértelmű. És azzal, hogy a köztársaságot beteg rendszerként aposztrofálják, ami ellen hadba kell menni, a rendkívüli állapot klímáját táplálják, amelyben az erőszak a végszükség eszközeként nyer legitimitást. Ezeket a gyújtogatókat nem elég érvekkel legyőzni, itt az állambiztonság eszközeire is szükség van. 

Ez számunkra, polgárok számára is felszólítás. A szélsőjobb relativizálóitól gyakran elhangzik, hogy elszigetelt esetekről van szó. És hogy nem lehet minden fejbe belelátni. Ez egyrészt helyes. Másrészt minden egyéni elkövetőnek van családja, baráti köre, szomszédsága és kollégái. Közülük mindenki felelős, mert lehetséges, hogy emberellenes retorika fültanúja volt – de nem szállt vele energikusan szembe, és a hatóságokat sem értesítette, hogy itt felbátorodhat egy hitlermásolat. 

A hanaui terror mindannyiunk számára kötelezettség. Politikusok, hivatalnokok és polgárok együtt kell, hogy kimondják a német állam legfontosabb célját: hogy soha többé!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2020. február 22. 22:50
A pofátlan égbekiáltó kettős mérce kövér példája. Az agysebészek terrorakcióinál a barátok és rokonság sose volt megemlítve. Az AfD-re akarják ráhúzni, miközben a fickó kb 20 éve becsavarodott már.
barany
2020. február 22. 20:16
A tényeket sokáig lehet tagadni, de nem örökké. Csak idő kérdése, hogy az AfD Németország legerősebb pártja legyen.
vigyor
2020. február 22. 08:10
Azt az arcpirítóan hipokrita kurvaanyád, a széljobb relativizál? A széljobb? A willkommenskultur hazájában? Hogy nem sül le a képedről a bőr?!
catalina9
2020. február 22. 08:04
Másrészt minden egyéni elkövetőnek van családja, baráti köre, szomszédsága és kollégái. Közülük mindenki felelős, mert lehetséges, hogy emberellenes retorika fültanúja volt, de nem szállt vele energikusan szembe, és a hatóságokat sem értesítette, hogy itt felbátorodhat egy hitlermásolat hát Feldenkirchen elvtárs, hogy én ezt korábban miért nem hallottam? Pedig hát ugyi ott volt Szögi, cigányok általi agyonverése, a Cozma gyilkosság stb. De ott vannak a muszlim bevándorlók által elkövetett merényletek. Mindig azt hallottam, hogy ezek EGYEDI, ELSZIGETELT esetek. Sosem hallottam olyasmit a libsimédiától, főleg a Spiegeltől nem, hogy "Sokat tett Soros, Merkel, Schulz azért, hogy a nemzetellenes, kereszténység ellenes gondolat ismét szalonképessé vált."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!